Няма толкова много надежди за изпълнение на договореностите по зърнената

...
Няма толкова много надежди за изпълнение на договореностите по зърнената
Коментари Харесай

Песков: Няма толкова много надежди за изпълнение на договореностите по сделката за зърно

Няма толкоз доста очаквания за осъществяване на договореностите по зърнената договорка преди приключване на периода на деяние, сподели Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Руската федерация, оповестяват съветски медии.

" Засега установяваме, че тази част от договореностите към момента не са изпълнени. Има още време до приключването на периода за зърнената договорка, само че няма толкоз доста очаквания ", добави още Песков.

Песков към момента не е коментирал информацията на вестник Financial Times, който, базирайки се на източници, сподели, че Европейският съюз обмисля да позволи на Rosselkhozbank да сътвори дъщерно сдружение, което може да бъде обвързвано с интернационалната система SWIFT за сетълменти по договорка със зърно.

„ Не, към този момент няма какво да докладваме за осъществяването на тази част от договореностите, които засягат съветската страна “, сподели Песков.

На 22 юли 2022 година в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставката на храни и торове на интернационалните пазари. Първоначално споразуменията бяха подписани за 120 дни, през ноември предходната година бяха удължени за същия период. На 18 март Русия разгласи удължение на договорката с 60 дни, т.е. до 17 юли, като предизвести, че това време ще бъде задоволително за оценка на осъществяването на меморандума, подписан с Организация на обединените нации.

Според резултатите от договарянията сред делегациите на Русия, Турция, Украйна и Организация на обединените нации, извършени в Истанбул на 10-11 май, съветският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин съобщи, че зърнената договорка ще спре да работи, в случай че Москва не получи гаранции от 18 май, че нейните условия във връзка с износа на селскостопански артикули и торове ще бъдат изпълнени, наново свързване на Росселхозбанк към системата SWIFT и редица други въпроси.

По-рано съветското външно министерство акцентира, че от целия пакет съглашения се извършва единствено Черноморската самодейност и нищо не е направено по меморандума на Руската федерация и Организация на обединените нации.

На 30 юни съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че сега не вижда причини в интерес на удължаването на споразуменията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР