Няма смисъл от бързане, важно е да се търси консенсус

...
Няма смисъл от бързане, важно е да се търси консенсус
Коментари Харесай

Министър Славов: Няма смисъл от бързане за конституционната реформа

Няма смисъл от бързане, значимо е да се търси консенсус във връзка с огромните задания, които си слага за цел конституционната промяна. Трябва задоволително време за разискване в предложенията сред двете четения. Това сподели пред медиите правосъдният министър Атанас Славов, който взе присъединяване в съвещанието на конституционната комисия на Народното събрание, на което се разискаха предложенията за промени в Конституцията във връзка с Висшия правосъден съвет (ВСС).

По думите на Славов в границите на месец е реален период за приемане на измененията, само че би трябвало да има няколко седмици за разискване на предложенията, откакто мине другата седмица вторият път, в който ще бъде гласуван на първо четене законопроектът.

Ще се случат измененията в Конституцията, ще се случат по консенсусен метод и на база на направеното предложение за цялостно делене на Висшия правосъден съвет на два обособени съвета “, сподели министър Славов. Като добави, че се планува да има общ състав на Съдийския съвет и Прокурорския съвет, който да разисква основни въпроси като бюджет на правосъдната власт и други организационни въпроси. Славов изясни, че този общ състав няма да се назовава Пленум и ще се ръководи от министъра на правораздаването.

Ще има промяна на прокуратурата по този начин, както е заложено, макар рецензиите няма да се допусне политическо въздействие върху прокуратурата, а тя ще бъде фокусирана върху наказателното произвеждане, добави Атанас Славов. 

По думите му доста е значимо цялата конституционна промяна да подсигурява независимостта на съда и по тази причина ще бъде записано, че съдът е главен притежател на правосъдната власт и по този метод да няма никакви външни въздействия в правосъдната власт. 

Преди съвещанието националният представител Надежда Йорданова от " Продължаваме промяната - Демократична България " сподели пред медиите, че зависи от напъните на всички по кое време ще бъдат признати измененията в Конституцията.

„ Най-важната ни задача е на 8 декември да мине второто първо гласоподаване на оферти законопроект. Оттам нататък по какъв начин ще се развие процедурата зависи както от единодушието на политическите сили, по този начин и от решението на залата “, сподели Йорданова. На въпрос дали датите 13 или 15 декември са реалистични тя отговори, че зависи от напъните на всички.

Относно периодите за приемане на конституцията, Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС уточни, че в неговата партия не са коментирали още дали 13 или 15 декември са вероятни дати за окончателното приемане на измененията.

По време на съвещанието бяха изслушани представители на прокуратурата и съда. Ивайло Дерменджиев, ръководител на Висшия адвокатски съвет (ВАдС), уточни, че съгласно органа на адвокатурата разделянето на Висшия правосъден съвет на два съвета би трябвало да бъде направено от Велико национално заседание. Той означи, че част от измененията предлагани по отношение на Висш съдебен съвет са противоконституционни. Според ВАдС нe следва да се поддържа и пpoмянaтa, пpи ĸoятo ce oтнeмaт фyнĸции нa пpeзидeнтa в cфepaтa нa cъдeбнaтa влacт. От съвета оферират още във Висшия правосъден съвет да се заложи присъединяване на ръководителя на ВАдС, ĸoйтo e нeзaвиcим, caмo eдин e и e избpaн c шиpoĸo пpeдcтaвитeлcтвo oт цялaтa aдвoĸaтypa. Moжe и дa бъдe eдин aдвoĸaт, пocoчeн oт aдвoĸaтypaтa, се споделя още в мнението на съвета.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР