Няма сериозни проблеми със стоки българско производство, които не отговарят

...
Няма сериозни проблеми със стоки българско производство, които не отговарят
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Повече от половината от откритите на Европейския пазар опасни стоки са от Китай

Няма съществени проблеми със артикули българско произвеждане, които не дават отговор на единните европейски стандарти, сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов пред БНР. Той призна, че въпреки всичко има обособени случаи – нормално предложение на облекла и най-много на детски дрехи, в които се установяват разминавания с условията и тогава се подхващат нужните дейности за изземването им от пазара или за тяхната преправка.

„ Но никога това не е всеобщо. Делът на стоките българско произвеждане в общия азбучник на рисковите артикули, които ние сме установявали, и надлежно забранявали на пазара, не е по никакъв начин огромен. По-скоро неспазването на стандартите е от страни, които са отвън Европейския съюз, огромни производители на най-различен вид артикули и при вноса им на територията на Европейския съюз, и след определяне на това разминаване, те би трябвало да бъдат неразрешени за продажба “.

Маргаритов сподели, че в България има лаборатории за изпитване на най-различни артикули, в това число на най-често популяризирани на нашия пазар рискови произведения – детски колички, скейтборди, култивиран мебели и най-различни други артикули, свързани с развъждане и образование на децата. Според него при определяне на рискови артикули те биха могли да бъдат модифицирани, с цел да бъдат приведени в сходство със стандартите, само че в случай че това е невероятно, след налагането на възбраната и изземването на съответните количества, публикувани на пазара, следва заличаване на рисковите артикули.

Димитър Маргаритов показа пред слушателите и европейската система за бързо предизвестие за рискови нехранителни артикули RAPEX, която, по думите му, разрешава доста бързо да бъдат изпратени съответните данни за открита на територията на дадената страна рискова стока до всички останали страни, при което неотложно контролните органи могат да подхващат дейности за откриването и възможното евакуиране от пазара на такива артикули.

Ръководената от Маргаритов комисия поддържа указател на рисковите артикули, наличен посредством интернет за потребителите, където те могат да се срещнат с белезите, съдържащи се в досието на съответната стока и да открият пъстър снимков материал за нея.

Данните от системата демонстрират, че повече от половината от откритите на Европейския пазар рискови артикули са с генезис от Китай, акцентира ръководителят на комисията, само че означи, че техният дял понижава спрямо предишни години, когато е бил към 2/3.

„ Разбира се, един значителен дял се пада и на нашата съседка Турция. Българските са относително малко. Мисля, че това се дължи освен на това, че несъмнено не е чак толкоз огромен делът на произвеждане, колкото на обстоятелството, че въпреки всичко българските търговци знаят за съществуването на тези стандарти, които дефинират параметрите на стоките, и се стремят да ги съблюдават от ден на ден “.

Маргаритов добави, че към 1/4 от рисковите артикули са създадени в страни от Европейския съюз, само че те включват най-вече моторни транспортни средства, които съдържат редица възли и елементи и елементи, работещи в друг вид системи и съставни елементи, част от които могат да бъдат избрани като евентуално рискови.

Димитър Маргаритов означи, че за търговците, предлагащи на пазара рискови артикули, има глоба, която варира от 5000 до 25 000 лв. според от количествата и степента на тежест на съответното нарушаване. Той прикани жителите да бъдат бдителни и дейни и даже и по време на празниците да подават сигнали и тъжби към дежурните екипи на комисията посредством денонощния телефон или интернет страницата на ръководения от него орган.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР