Няма секретно решение на служебния кабинет за изпращане на български

...
Няма секретно решение на служебния кабинет за изпращане на български
Коментари Харесай

Военният министър: Няма секретно решение да изпращаме наши военни в Украйна

Няма секретно решение на служебния кабинет за изпращане на български военни в Украйна. Не може и да има. Тази информация е неистина, тиражирана в предизборната акция. Това сподели пред Нова телевизия служебният министър на защитата Димитър Стоянов.

Той бе безапелационен, че правителството съблюдава само решението на Народното събрание, което е за изпращане на военни за образование в страна-членка на Европейски Съюз. България ще изпрати екип за образование в Полша, посочи Стоянов.

България не е част от общата социална поръчка на Европейски Съюз за даване на снаряди за Украйна
" За да изпратим войски в Украйна, би трябвало да има решение на Народно събрание, кабинетът не е вземал такова решение и няма такова секретно решение ", повтори той.

Димитър Стоянов уточни, че страната следва общата политика на Европейския съвет на Европейски Съюз. " Те желаят да се изпратят 155 мм снаряди на Украйна. България няма такива снаряди в складовете, а производството им лишава повече от година. Министерство на защитата също не разполага с налични снаряди от този вид. Това е повода да кажем, че няма по какъв начин да участваме в настояването на Европейски Съюз за изпращане на снаряди за Украйна ", разясни той.

Министърът на защитата добави, че Полша има самолети МИГ-29, както и с Словакия - по тази причина изпращат на Украйна.

Стоянов не пожела да каже с какъв брой изправни самолета разполага страната, само че посочи, че са задоволително да изпълняваме условията за защита на Европейски Съюз.

" Няма социална поръчка за пазаруване на нови самолети, има такава за поправяне на шест мотора, първият към този момент се чака от Полша, чака се и втори до края на април ", изясни министърът.

" Не е правилно, че сме тупали топката два месеца, в Комисията по защита ще се показа платформа за модернизация на Българската войска със западни самолети ", заяви Димитър Стоянов.

Той призна, че е имало предложение от страна на Европейски Съюз за подписване на триъгълна сделка за защита с " Леопард " и " Кугър ". За него това " е псевдомодернизация ". От думите му стана ясно, че България не е приела договорката, а цената й е била 700 млн.лв.

МО прави разбори на обстановката, опасността за страната ни и организира образования на военни при спор НАТО-Русия, добави министърът.

Димитър Стоянов не счита, че има директна опасност за България и не чака да се употребява нуклеарно оръжие във войната Русия-Украйна.

Министърът на защитата заяви, че на територията на страната е пристигнала многонационална военна група заради повишените закани.

За заповедта за арест на съветския президент Владимир Путин - Димитър Стоянов трансферира отговора в Министерство на правораздаването.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР