Няма риск от рязко увеличение на цените. Това увери премиерът

...
Няма риск от рязко увеличение на цените. Това увери премиерът
Коментари Харесай

Денков увери, че няма риск от рязко увеличение на цените на тока

Няма риск от внезапно нарастване на цените. Това увери министър председателят Николай Денков пред кореспонденти във връзка наложеното от президента Румен Радев несъгласие върху промените и допълненията на Закона за енергетиката, които плануват цялостна либерализация на пазара на електрическа сила за битовите консуматори до 2026 година. “Тази либерализация трябваше да се случи, регламентът е от 2019 година. България закъснява доста по отношение на договорите, които е подписала. При подготовката на Закона за енергетиката, при тези промени, бяха направени механизми, които ще бъдат употребявани, с цел да не се случат тези страшни апокалиптични сюжети на опозицията ”, сподели още Денков. И добави, че посредством тези механизми ще са предпазени уязвимите консуматори. Премиерът не чака да има проблеми при прегласуването на закона.

Не се разисква налагането на административни ограничения като таван на цените на храните, посочи министър-председателят по отношение на самодейността на икономическия министър Богдан Богданов комерсиалните вериги да продават на налични цени храни от първа нужда. Богданов е разискал мярката с огромните вериги и от тяхна страна е проявено схващане. “Ще опитаме по този метод, имаме предварителни диалози, има единодушие. Ще има предоставена информация, тъй че всички да знаят какви са цените и да опитаме посредством едно благородно състезание да завоюват клиенти, а ние да свършим работата ”, означи Денков. Целта е да се понижи инфлацията и да се увеличи доверието на потребителите в взаимните старания на страната и огромните вериги. “Има икономическа логичност в това, говорили сме с министъра, административните ограничения съвсем в никакъв случай не дават средносрочен и дълготраен проект ”, добави министър председателят.

“Няма разминаване в информацията за продажбата на “Нефтохим ” – аз споделих, че има интерес за продажба, а “Литаско ” споделя, че на този стадий не се водят договаряния. Аз самият съм виждал, че има интерес в диалози с разнообразни компании. За да се водят договаряния, би трябвало да има изпратено публично писмо и да се влезе в процедура. Воденето на договаряния е относително тежка процедура, която евентуално още не е стартирала ”, уточни още министър-председателят.

Думите му бяха във връзка това, че „ Литаско ” (LITASCO SA), която е главен акционер в „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас ”, разгласи преди ден, че не е получавала предложения за продажба на рафинерията. Следователно, „ Литаско ” сега не е в договаряния по въпроса, се показва в публикувана позиция на основаната в Швейцария компания, чийто надзорен пакет акции от своя страна се държи от съветския енергиен колос „ Лукойл ”. Преди това министър-председателят съобщи, че „ интерес във връзка с „ Лукойл Нефтохим ” се показва към този момент от няколко месеца от разнообразни страни ”. А изданието „ Файненшъл таймс ” разгласява материал, в който цитира министъра на финансите Асен Василев, съгласно който натискът от страна на държавното управление върху съветските компании е принудило „ Лукойл ” да стартира процедура по продажбата на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа.

Запитан за упованията за приходите от таксата за пренос съветски газ, министър председателят отговори, че ще зависят от това какъв брой газ влиза в страната ни. Денков не вижда риск за доставките за Унгария и Сърбия. “Налице са и тръбният, и течният газ. Единственото, което ще се появи, е опция на опциите въз основата на цените, които ще се конкурират. Тръбният газ от Русия без тази такса в прочут смисъл е монополен във връзка с този пазар ”, регистрира той. Според него “Булгартрансгаз ” не може да бъде обиден, защото се чака таксите да бъдат плащани от “Газпром ”.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР