Няма рецепта как да приемеш най-необратимото нещо в живота –

...
Няма рецепта как да приемеш най-необратимото нещо в живота –
Коментари Харесай

Жената на кмета и нейната мисия

Няма рецепта по какъв начин да приемеш най-необратимото нещо в живота – гибелта. И то на най-близкия до сърцето ти човек, бащата на двете ти деца. Аз не съм го приела и може би в никакъв случай няма да привикна с мисълта, че моят Кенан го няма. Това споделя 31-годишната Гюсюм Апти от шуменското село Кочово. Животът й се дели на две – до 4 ноември предходната година и по-късно. До съдбовната вечер била обичана брачна половинка, майка на две момиченца, дамата на кмета Кенан Ибрямов. След това за секунди адска злополука срутила цялата й къща от благополучие. По пътя Велики Преслав – Шумен, в региона на “Белия хълм ”, фолксваген с 18-годишно момче зад кормилото навлязъл в лентата за насрещно придвижване и помлял челно аления опел, каран от Кенан. Медици от Спешна помощ се отзовали стремително, само че го заварили безжизнен отдолу под смачканите ламарини. 
 14_01  14_03  14_02
Първи съседите на младата вдовица почнали да я увещават, че тя е най-достойният човек да заеме стола на Кенан в кметството. Потъналата в печал Гюсюм се шокирала от концепцията. После и други хора от селото почнали да я увещават. Сетила се, че всичко, което брачният партньор й е правил за Кочово, е споделял, обсъждал и възнамерявал с нея. Замислила се – в случай че вляза в неговите обувки, в случай че поема неговия път и продължа проектите му, дали няма да съм по-полезна? Родителите на Кенан също я подкрепили, били безапелационни: “Ако той те вижда от горната страна, ще каже “Направи го! ”. Ще се радва ти да бъдеш кмет ”. 

Нищо, че не е член на Движение за права и свободи, от партията застанали зад нея. Гюсюм е висшист, приключила е български и съветски език, има и магистратура по стопанска система и ръководство на бизнеса. “Кандидатурата на младата брачна половинка беше казус в страната. Иска се доста храброст и мощ, с цел да приемеш предизвикването и 3 месеца след гибелта на брачна половинка си да се кандидатираш за поста, заеман от него в продължение на две години и то при доста свършена работа ”, признава Мустаджан Шабан, общински водач на придвижването във Велики Преслав. Освен това е и майка на две дребни момиченца – на 3 година и 1,8 година, които желаят грижи. 

Не липсвала и конкуренция в лицето на пенсионирания боен и сегашен животновъд Ангел Делев, подкрепян от предприемчив комитет. Не се тормозила, тъй като желала над 700-те поданици на Кочово да имат избор и да решат кое е най-хубавото за тях. “Нормално е, с цел да има победа, би трябвало да има състезание ”, споделя в този момент определената кметица. На нея дали доверието си 194 души или 63%, а опонетът й спечелил 110 гласа. Спомня си, че когато Кенан се явил на изборите през 2015 година, за него дали своят вот 175 души. Хората му повярвали, че ще се грижи за селото, макар че до този миг бил преподавател по литература в град Нови пазар. Сега излиза, че е нараснала фамилната поддръжка, само че не се гордее: “Имам повече гласове с помощта на неговата работа. На всичко, което той направи за селото ”. 

Помни добре, че когато Кенан влезнал в кметството, даже бравата на постройката била развалена. Веднага се заел с поправки, направил парапети за облекчение на възрастните, поставил ново табло за известия. Парадоксално, само че предшественикът му не бил изразходвал полагащия се бюджет на селото – към 3000 лева и можели да изгорят. Много бързо Кенан се заел да ги влага и оградил центъра с колчета със сигнализация, с цел да не навлизат коли и да разрушават плочките. Ремонтирал моста – една част я нямало, кола преди години отнесла парапета. Изправили го, боядисали го. Поставили и мантинела, и добре че била тя, тъй като тази година удържала друга фучаща кола да не падне в дерето. Пак дело на Кенан била красива чешма с 2 чучура за деца и възрастни. За нея, за пейки и за пилони с националния и европейския флаг  му помогнали с 1800 лева от компания “Алкомет ”. В центъра на селото бързо се появили кашпи с цветя, кошчета за боклук. Оградата на детската градина грейнала в цветовете на българския трибагреник. Намерили се средства и за обновяване на гробищния парк. 

Сега е нейният ред да гради и още вечерта след изборите локален човек й признал, че не е дал своя вот за нея, само че чака да бъде грижовна, колкото брачна половинка си. “Кметът би трябвало да работи за всички, без значение кой е пуснал бюлетина ”, разсъждава Гюсюм. Първото й предизвикателство след клетвата на 27 февруари бил огромният сняг до колене. Справила се. Селото има подписан контракт с кооперацията за разчистване с трактор. На 3 март пък, била първа дружно с локалните хора на паметника на починалите и държала слово за годишнината от Освобождението, хвали я читалищният секретар Красимира Стоянова. После дами и мъже чествали заедно 8 март, а в този момент е ред театралната натрупа от възрастни да сложи на сцена най-новата пиеса “Боян Мага ”. Усилено “Неродена мома ” репетират и децата в селото за пролетния сценичен фестивал в Шумен. “Надяваме се тя да продължи работата на Кенан, той беше ослепителен кмет с добра дума и положителни каузи за цялото село ”, изяснява варненката Стоянова, която от 5 години живее в Кочово. В селото даже се приказва, че двете години, в които Кенан е кметувал, се равняват на последните четири мандата на предшествениците му. Затова Гюсюм ще би трябвало да се потруди и първо е решила да осъществя концепцията му за видеонаблюдение във основни точки. С камерите могат да се предотвратят обири, ще оказват помощ и за дисциплиниране на селяните, да не натрупат местни сметища. В селото има и много улици за асфалтиране. Бюджетът на Гюсюм обаче е 3850 лева и най-вече да стигне за два “легнали служителя на реда ” на натоварени места – на рисков завой в центъра и до детската градина, както ги виждал Кенан. Бил заречен да построи и детска площадка и за нея ще се търси спонсорство. 

“Не мога да се развеселявам, не тъй като се тревожа от работата, а поради обстоятелствата… Със смесени усеща съм ”, признава дамата на кмета и сегашна кметица от кабинета си. Над него се извисява емблематична часовникова кула. И тя ще бъде ремонтирана и осветена, зарича се Гюсюм. Механизмът работи добре, от десетилетия отмерва времето и нека отброи повече мандати за смелата господарка на Кочово. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР