Няма релевантен исторически източник, който да потвърди, че десет хиляди

...
Няма релевантен исторически източник, който да потвърди, че десет хиляди
Коментари Харесай

Спорът със Скопие загрубява. Пендаровски омаловажи инквизициите на българите в Югославия |

" Няма съответстващ исторически източник, който да удостовери, че 10 хиляди души са били в концлагери в Македония по това време. Нито един, нито в българската, нито в македонската, нито в международната историография. Нещо, което може да бъде несъмнено като концентрационен лагер по времето на някогашна Югославия, съществува единствено на Голи оток, днешна Хърватия. На територията на Македония в никакъв случай не е имало концентрационни лагери, нито тогава, нито през днешния ден. Бройката от 10 хиляди убити е неистина, гола структура за политически цели. "

Това съобщи през днешния ден македонският президент Стево Пендаровски в отговор на днешното изявление на Румен Радев, че " не Иван Михайлов, а други хора след определяне на югославската тирания в Македония избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери, единствено поради това, че взеха решение да продължат да се назовават българи, а не македонци. Ето това е същински фашизъм. "

" Ванчо Михайлов е бил помощник на Хитлер "

Има доказани исторически обстоятелства, които не се оспорват даже от българската историография, че Ванчо Михайлов е бил помощник на Хитлер, съобщи още Пендаровски.

През 1944 година по напътствие на Хитлер идва в Скопие в опит да сътвори самостоятелна македонска страна и когато не получава поддръжка от локалното население, рапортува назад на шефа си в Берлин, че това не е допустимо и единствено това е задоволително, с цел да го направи фашист, нацист. Ако си последовател на тази идеология, ти си нацист. Ако използваш, както в неговия случай, нацистката идеология за реализиране на лични политически цели, отново си нацист. В противоположен случай щяхме да приказваме за военнопрестъпник, не споделяме, че е бил, само че той несъмнено е бил почитател и ползвател на " услугите на фашисткия режим в Берлин по това време ", сподели Пендаровски.

Президентът няма да взема решение " кой каква народност е бил по времето на царството на Самуил "

Ако се концентрираме най-вече върху разрешаването на исторически несъгласия, в никакъв случай няма да реализираме единодушие. Ако се съсредоточим върху това, което е същински действителен аршин за присъединение към Европейски Съюз – върховенството на закона, битката с корупцията, човешките права и свободи, доста бързо можем да стигнем до взаимно задоволително решение. Ако обсъждаме дали през 11 век Самуил е бил българин, македонец, арменец и така нататък, в никакъв случай няма да реализираме единодушие. Историята на историците. Аз, сътрудника Радев, всички ние не сме избирани на избори, с цел да вземам решение кой каква народност е бил по времето на царството на Самуил. Ние сме определени от жителите да решаваме актуалните проблеми - стандарт на живот, вложения, по-добър живот, съобщи още македонският президент.

Външното ни министерство: Има опити за приравняване на България и българския народ с фашизма

Същевременно през днешния ден външното ни министерство изрази " удивление от острата позиция на представители на управляващите в Република Северна Македония и антибългарската акция, водена в медии в прилежащата ни страна през последните няколко дни по отношение на откриването на клуб на сдружение „ Културен център Иван Михайлов “ в град Битоля на 16 април. "

" За следващ път ставаме очевидци на диалект на омразата против България, който се предизвиква от парламентарно показани политически партии, общественици и представители на академичната общественост. Особена тревога буди фактът, че се вършат опити за голословно приравняване на България и българския народ с фашизма. Разпространяването на преднамерено неправилни исторически тълкования е точно една от аргументите, заради които имаме Договор за добросъседство и създадохме Съвместна комисия по историческите въпроси. Очевидна е нуждата тя да реализира действителен прогрес по сензитивните тематики от общата ни история.

Припомняме, че „ Културен център Иван Михайлов “ е регистриран според условията на локалното законодателство и действа от 2019 година, без до сегашния миг наименованието му да е било обект на забележима отрицателна реакция на управляващите и обществеността в прилежащата ни страна. Тези обстоятелства водят до убеждението, че акцията, разразила се през последните няколко дни в действителност не е обвързвана с името, а е ориентирана против активността на организацията, интензивно ангажирана с проблемите на българите в Северна Македония и реализирането на техните права " - декларират от външното ни министерство.

" Подчертаваме, че българската страна ще продължи да поставя всички нужни старания, в сходство с интернационалното право, за поддръжка и отбрана на българите в Северна Македония. Очакваме от виновните фактори в прилежащата ни страна градивен принос в продължаващия развой на възобновяване на доверието и за построяването на удобна среда за българите в Северна Македония, както и всеки, който желае да развива другарски връзки с България. През последните месеци българската страна постави обилни старания за поощряване на положителен климат в двустранните връзки, включително посредством инициирането на формати за засилено развиване на секторното съдействие. В открит дух, България целеустремено ще продължи да работи за създаване на същински добросъседски връзки, само че разчита за това и на своите сътрудници в Северна Македония " - декларират още от Министерство на външните работи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР