Няма ред, по който да бъде отстраняван действащ главен прокурор.

...
Няма ред, по който да бъде отстраняван действащ главен прокурор.
Коментари Харесай

Наталия Киселова: Правителството с две цели- да създаде механизъм за контрол на главния прокурор и да смени Гешев

Няма ред, по който да бъде отстраняван настоящ основен прокурор. Това се целеше да стане ясно и с декларацията от трибуната на Народно събрание на „ Продължаваме Промяната”, с която беше поискана оставката на основния прокурор Иван Гешев.

Във връзка с отнетия достъп до класифицирана информация на ръководителя на КПКОНПИ Сотир Цацаров доцент Киселова разяснява, че това няма да докара до компликации в работата на комисията.

„ Цацаров от тук нататък сигурно ще бъде стеснен в дейностите си, само че както той самичък оповести, е трансферирал част от отговорностите си на зам.-председателя. Законът за отбрана на класифицираната информация борави с доста термини, без легална формулировка, като е допустимо да имат и в допълнение тълкувание. Председателят е имал достъп до класифицирана информация, по-късно са зародили данни, поради които той бива лишен. Думата „ данни” има по-широко значение от „ доказателства” да вземем за пример. Цацаров има право да оспори това решение и евентуално ще се опита да потвърди, че достъпът му е бил лишен неправомерно”, сподели още тя.

Доц. Киселова добави, че надали ще се стигне до избор на нов ръководител на КПКОНПИ. „ Вероятно Народно събрание ще одобри закони, с които да раздели съществуващите действия на комисията. Идеята едното звено да бъде натоварено с проверяващи функционалности, крие обаче известни опасности. Или да бъдат натоварени две звена със сходни функционалности, или те да не правят нищо. През 2013 година имаше сходен случай, когато на ДАНС бяха дадени проверяващи функционалности за корупционни престъпления”, добави специалистът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР