Няма разцепление в управляващата коалиция, но ние сме обещали да

...
Няма разцепление в управляващата коалиция, но ние сме обещали да
Коментари Харесай

Кирил Петков: Няма разцепление, но стабилността не е на всяка цена

Няма разединение в ръководещата коалиция, само че ние сме дали обещание да работим въз основата на правила и стабилността не е непременно. Това съобщи премиерът Кирил Петков, който е на посещаване в комплекса " Мини Марица-изток " в Раднево. 

Петков прикани партиите, които през вчерашния ден гласоподаваха срещу предлагането на " Продължаваме промяната " за парите за поправки на пътища, да премислят и да гласоподават по друг метод, когато законопроекта бъде импортиран наново. Припомняме, че през вчерашния ден министър председателят даде обещание на строителните компании 655 милиона лв. да бъдат разплатени незабавно, което е към половината от дължимата сума за осъществени ремонтни действия, а останалите 50% от средствата да бъдат платени след цялостна инспекция на осъществените действия и утвърждение на Народното събрание. Депутатите обаче го отхвърлиха при гласуването в зала.  

Относно избора на началник на Българска народна банка Петков разяснява: " За нас не беше добра стъпка, когато нямаме обединяване към една персона, да протича гласоподаване. По-разумно беше всеки да даде крачка обратно. Не бързаме за на никое място. Най-вероятно през днешния ден кандидатурата няма да бъде подкрепена. Тогава всички можем да седнем починалото и деликатно да обсъдим всички кандидатури, тъй че да имаме една обща такава ". 

За евакуацията на българските моряци от кораба " Царевна " Петков изтъкна, че чака те да дойдат у нас в понеделник.  " Аз персонално съм приказвал не знам какъв брой пъти с капитана на " Царевна ". Три пъти сме били в подготвеност да ги изкараме от кораба, редом говорехме и с украинската, и с съветската страна, тъй като не знаехме кой ще завземе пристанището. Като се успокои багра, един от моряците отишъл в съветската част. И когато те дадоха прозорец от час и половина, ние го съгласувахме с Военно разузнаване и те ги поеха. Хората са в сигурност, центърът към външното министерство е в непрекъсната връзка ", сподели министър-председателят. 

Запитан за появилата се информация, че в Северна Македония има написан от българска страна документи, Петков отговори: " Няма никакъв документ, който аз да съм разписвал. Винаги сме се придържали към рамковата позиция. Отивам на посещаване там, с цел да покажа мощната задача на българското държавно управление българската общественост там да бъде подкрепена. Вярвам, че държавното управление на Република Северна Македония осъзнава какъв приоритет е това за нас. Това, че на следващия ден ще бъдем толкоз доста хора от разнообразни партии там, демонстрира поддръжка за българската общественост. Надявам се, че за това, което всички сме споделили, че Република Северна Македония би трябвало да бъде част от Европа – да се движим прогресивно в тази посока и от двете страни на границата ". 

Той дефинира изказванията за оставка на министъра на външните работи Теодора Генчовска като " подправена вест ". " Нищо не се е трансформирало в нашето виждане. Имаме доста общи задания. Вчера обединението направи нещо доста хубаво – закри Спецпрокуратурата и спецправосъдието. Така че имаме и победи ”, съобщи Петков. 

Премиерът се среща с миньори, с представители на синдикални организации в Маришкия басейн.  " Марица изток " е доста значим за нас и аз съм доста благополучен, че в Плана за възобновяване и резистентност защитихме опцията да не се затварят физически потенциали на енергопроизводителите на база на въглища, а да се понижават въглеродни излъчвания. Това за нас е голяма победа. Сега би трябвало да помислим деликатно по какъв начин енергийният преход да продължава, знаейки че най-важното за нас е да имаме самостоятелна енергийна система и да не разчитаме на външни снабдители ", сподели той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР