Няма промени в радиационния фон в България, както днес, така

...
Няма промени в радиационния фон в България, както днес, така
Коментари Харесай

Експерти категорични: Не трябва да се пие йод като профилактика

Няма промени в радиационния декор в България, както през днешния ден, по този начин и от началото на военните дейности в Украйна. Това оповестиха от Агенцията за нуклеарно контролиране. Експертите са безапелационни, че не би трябвало да се пият таблетки йод като профилактика.

Всеки ден в Националния център по радиобиология и радиационна отбрана с аспиратор за въздух вземат проба от атмосферния въздух и мерят равнищата на радиация.

За благополучие, всичко е повече от добре, няма открити техногенни радионуклеиди, нито цезий, нито йод 131 в пробите, които сме анализирали досега, споделя доцент Росица Тоцева - завеждащ лаборатория "Мониторинг на облъчване на популацията " в НЦРРЗ.

На графиката, която се обновява на уеб страницата на центъра по радиационна отбрана, също се вижда, че равнищата на дозата гама излъчване са естествени.

От началото на военните дейности досега не се следи никакво изменение на нормалния гама декор на територията на Република България. Няма замърсяване на площадката на Запорожката АЕЦ, споделя Цанко Бачийски - ръководител на Агенцията за нуклеарно контролиране.



При нараснал радиационен декор рекомендацията на Световната здравна организация е да се приема таблетка калиев йодид в тъкмо несъмнено количество, което не се предлага в аптеките.

Таблетките, които ние раздаваме или които се възнамеряват да се раздават при нуклеарна повреда, не се продават в аптеките и на никое място в света не се продават в аптеките, те са детайл на държавното обмисляне, споделя доцент Жана Джунова - шеф на Националния център по радиобиология и радиационна отбрана.

От дни обаче в аптеките има засилено търсене на йодни съединения.

Притесняват се хората от обстановката и търсят всевъзможен тип артикули, хранителни добавки съдържащи йод, споделя Весела Лазарова - фармацевт.

Профилактичен банкет на калиев йодид е освен неправилен, само че и нездравословен, споделят специалистите.

Със сигурност няма да има отбрана, тъй като дори таблетките, особено за това, са ефикасни, в случай че бъдат признати 24 часа преди замърсяването, доста висока успеваемост до 2 часа след появяването на замърсяване и към 50% до 8 часа след появяването на замърсяването, споделя доцент Жана Джунова - шеф на Националния център по радиобиология и радиационна отбрана.

Йодната смес, която се продава в аптеките не би трябвало да се пие, предизвестяват експертите - тя е единствено за външна стерилизация на рани. Излишъкът на йод в организма може да бъде отровен.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР