Няма подаден сигнал от чужби служби Един служител на ГДБОП

...
Няма подаден сигнал от чужби служби Един служител на ГДБОП
Коментари Харесай

Арестуваният служител на ГДБОП предавал „чувствителна служебна информация“ на Русия

Няма подаден сигнал от чужби служби
„ Един чиновник на ГДБОП е притеглен към наказателна отговорност, има събрани доказателства, че същият е осъществил връзка с представители на специфичните разследващи служби на Руската федерация, съобщи наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

„ Извършени са претъсвания, обиски и са били приобщени доказателства. Ще се организира разпит. Определена му е 72-часова мярка за задържане. Обвинението ще изиска непрекъснат арест “, сподели още Кънев.

„ Задържаният антимафиот от ГДБОП е синхронизирал дейностите си със чиновник на ДАНС “, разясни Петър Петров - зам. ръководител на ДАНС.Нямало е сигнал от чужби служби. Изяснява се за какво са контактували.  Засега служителя на ДАНС не е упрекнат, само че през вчерашния ден са били взети ограничения против него.

Ограничен е достъпът на лицето, с цел да няма риск от приключване на спомагателна информация.

„ Касае се за дълготраен чиновник на 57 години. Той е бил в системата на Министерство на вътрешните работи от 1993 година. Преминал е през другите структури на Министерство на вътрешните работи, постъпил е тогава в национална работа сигирност. Служителят е бил и на задачи – в интервала 2001 – 2002 г е бил в Косово “, съобщи Явор Серафимов от ГДБОП

„ ГДБОП е оказало цялостно подпомагане за да се извърши ефикасно работата. Това е стъпка към пречистване на хора, които не са лоялни. Задържаният е бил специалист в бранш „ Международно съдействие и планове “ – той не се занимава директно с оператовна активност, само че имат достъп до информация с партньорските служби “, добави Серафимов. 

Тези чиновници се употребяват за образуване на срещи, за помощ в преводи. Подробно са разказани документите, до които той е имал достъп. Всеки документ може да бъде разпознат “, увери той. „ Всички чиновници на Министерство на вътрешните работи са готови, само че както по света, по този начин и у нас има чиновниците, които са изкушени, с цел да са в интерес на други служби, добави Серафимов.

„ Информацията, която е изнасяна е сензитивна служебна, с създатели както български, по този начин и чужби служби. Лицето е предоставило информация и документи, които не са му били налични по никакъв метод. Изясняват се контактите му. Информацията е стигнала до съветските разследващи служби като е изяснено по кое време, по какъв начин. Използвани са всевъзможни способи да се предава информация – механически, електронно и на хартия. Тепърва започваме продан посредством европейски заповеди за следствие и молби за правна помощ до съответните страни, с цел да се обясни статута на част от документите, които са предоставени. Не приказваме за един случай. Дейността на обвинения не е пречило на нашите или непознати служби “, добави прокурор Кънев като посочи, че не става въпрос единствено за персонални срещи.

„ В булшинството са били некласифицирани документи, само че е имало и класифицирани “, добави Кънев. 

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР