Няма победители в тази война. Всички сме губещи. Да не

...
Няма победители в тази война. Всички сме губещи. Да не
Коментари Харесай

Димитър Марковски: Всички губим от войната между властта и прокуратурата

" Няма спечелили в тази война. Всички сме губещи. Да не приказваме, че сме губещи и хората, които се занимаваме с право. Час по-скоро би трябвало да завърши тази борба. Голям е фокусът върху личността на Гешев. Не бива да забравяме, че когато се фокусираме върху личността, се фокусираме и върху една цяла институция. Опасно е, когато има политически офанзиви към хора, които въплъщават и управляват една институция ".

Това съобщи юрист Димитър Марковски в студиото на " Денят ON AIR " в коментар за битката сред властта и прокуратурата.

По думите му неналичието на финансови средства, на пари за експертизи в работата на досъдебното произвеждане, ще е съдбовна. Той добави, че това ще се отрази на качеството на следствието и на действителната опция да се разкриват престъпните закононарушения.

" Ще изпаднем в състояние на ликуване на безнаказаността ", акцентира Марковски.

Адвокатът разяснява и тематиката със закриването на спецправосъдието.

" Ще отпадне едно съществено звено от системата на правораздаването в България. Този профилиран съд се спряга като някаква чудовищна машина, като нещо, което е построено по модел да мачка и да унищожава хора, а това не е по този начин ", посочи гостът в студиото.

А дали има риск да стартират изначало каузи, юристът посочи пред Bulgaria ON AIR: " Съществува подобен риск. Най-тежката последица е това, че ще се забавят. Системата е претрупана ".

" Ще отнеме доста месеци до момента в който се трансферират физически делата от Специализирания съд към Софийския градски съд. Ще се забавят извънредно доста каузи. Има и такива, които ще изтекат по отминалост ", означи Марковски.

" Има инспекция, прераснала в досъдебно произвеждане. Това значи, че към този момент там има проверяващ екип, който събира доказателства. Става дума за едно характерно досъдебно произвеждане, в което има интернационален детайл. По линия на европейската заповед за следствие прокуратурата е пуснала две заповеди. На базата на първата са постъпили тези 219 документа на испански, които проверяващите ще проучват. Те са длъжни да ги проучват и съпоставят - най-после, когато съберат доказателствата, би трябвало да се очертае една картина и да стане ясно дали има или няма закононарушение ", съобщи Марковски.

Събеседникът е безапелационен - има вид да бъдат проследени парите, защото става дума за прехвърляния и преводи към избрани търговски сдружения.

" Ако вървят преводи от офшорни компании - да се наблюдава собствеността и произходът на парите, на титулярите по тях. Не е невероятно да се стигне до определяне на парите и титулярите ", посочи той.

Запитан, какво е нужно да се промени в правосъдната ни система, Марковски означи: " Аз съм последовател на изваждането на прокуратурата от системата на правосъдната власт. Това би трябвало да бъде една безусловно самостоятелна институция, която да не бъде обаче безконтролна ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР