Няма победител в конкурса за проект за изграждането на паметник

...
Няма победител в конкурса за проект за изграждането на паметник
Коментари Харесай

Няма победител в конкурса за проект на паметник на Левски в Русе

Няма победител в състезанието за план за построяването на монумент на Васил Левски в Русе.

Това заяви ръководителят на журито акад. Светлин Русев, представен от Българска телеграфна агенция. Единайсет плана постъпиха за състезанието. Русенци можеха да вземат участие и в анкета за избор на идейна идея - на място в Доходното здание, където бяха изложени разработките, или онлайн - в уеб страницата на Община Русе, която финансира състезанието. Акад. Светлин Русе съобщи, че всички участници са се отнесли доста съществено към задачата си, само че тематиката за Левски не за първи път се оказва извънредно комплицирана и сложна. По думите му другите планове имат разнообразни достолепия и разнообразни дефекти, само че има какво още да се желае.

По време на полемиката сред членовете на журито се е стигнало до решението да се излъчат три плана със следните авторски колективи - на скулптора Альоша Кафеджийски и арх. Венелин Кафеджийски; на архитектите Тончеви и със ваятел Георги Радулов, и на арх. Емил Попов и със ваятел Пеньо Добрев. Арх. Орлин Неделчев, който е член на журито и е част от Инициативния комитет, основан особено за случая през септември предходната година, съобщи, че на трите авторски колектива ще бъде препоръчано, в случай че имат предпочитание, да доразвият плановете си. Поставен е и нов краен период - 29 януари идната година.

"Едва тогава журито ще се произнесе във връзка с любимеца, който би могъл да краси нашия град ", съобщи Неделчев. Той разяснява още, че журито е решило онлайн анкетата на публиката за нечестна. Неделчев уточни, че преди всичко при гласуването в урната в Доходното здание е планът със ваятел Лююбомир Добрев и с проектант Димо Александров. За построяването на паметника на Васил Левски, който ще бъде ситуиран в Парка на възрожденците в Русе, както и за облагородяването на региона към него ще са нужни към 150 000 лв.. Средствата ще бъдат събрани от дарения, оповестиха от Инициативния комитет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР