Няма по света прокуратура, която да избира председател на върховен

...
Няма по света прокуратура, която да избира председател на върховен
Коментари Харесай

Здравка Калайджиева: Няма по света прокуратура, която да избира председател на върховен съд

Няма по света прокуратура, която да избира ръководител на висш съд . Това е неуместно и визира правилото за независимостта на съда. “ Това мнение изрази пред БНР юрист Здравка Калайджиева, арбитър в Европейския съд по правата на индивида, преди този седмица Висш съдебен съвет да открие процедурата по желание на нов ръководител на Върховния касационен съд.
„ У нас Висшият правосъден съвет несъмнено е орган, доминиран и по закон, и по Конституция от политическата власт и прокуратурата, в частност от основния прокурор. Елементарната аритметика демонстрира, че останалите членове на Висш съдебен съвет не могат да образуват нужното болшинство за избор на ръководители на Върховен касационен съд и Върховен административен съд . Това на процедура значи, че посредством въздействието си върху прокурорите в прокурорската гилдия, и надлежно във Висш съдебен съвет, прокурорите ще избират ръководителите на висшите съдилища у нас “, акцентира Калайджиева.

За избора ще бъде нужна поддръжката на 17 от правосъдните кадровици.

Според Здравка Калайджиева на процедура основният прокурор е в положение да държи в кадрово послушание всички членове на прокурорската гилдия , както и на настоящите прокурори, като по този начин се блокира волята на останалите членове на Висш съдебен съвет.

У нас пълномощията на прокуратурата са дотам разширени, че те могат да плашат , в това число политици и съдии и този боязън се всява нерядко точно от страна на прокуратурата – било то по волята на нейните представители или по волята на техни кукловоди “, разяснява Здравка Калайджиева в предаването „ Преди всички “.

Няма опция за въздържане на властта на основния прокурор от възможен произвол , означи още Калайджиева.

„ Не може една институция да използва пълномощията си, с цел да сплашва хората, да им образува преписки и да ги държи по чекмеджетата с епохи или да ги вади от ръкава си като магьосник, когато пожелае или когато е належащо в техните показа. От това нещо както съдиите, по този начин и политиците, по този начин и елементарният жител би трябвало да са освободени посредством подобен надзор, който да възпира случайното практикуване на властта на основния прокурор и на прокуратурата като цяло. “

При основаването на актуалната Конституция не са въображаеми лостове за въздържане против произвол, счита Калайджиева.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР