Няма писмена покана от друга държава към Нургюл. Ако има,

...
Няма писмена покана от друга държава към Нургюл. Ако има,
Коментари Харесай

Нургюл е в Турция, все още не е решила кога ще се прибере в България

Няма писмена покана от друга страна към Нургюл. Ако има, чакам да е от Азербайджан или Турция, само че за покана се приема единствено когато е писмена, а не предложение в диалог. Това е най-голямото ми безпокойство. Силно се надявам тя да остане да се състезава за България. Това сподели пред БНР Живко Жеков, треньор на Нургюл Селимова. 

По думите му тя самата още не е решила по кое време ще се прибере в България след надпреварата в Баку.

„ В момента е с близки хора в Измир, Турция “, добави той.

Жеков акцентира, че от доста хора зависи какво ще се случи с българския шах.

„ Направили сме това, което сме могли - и като организация, и като набиране на средства, и като присъединяване. Това можахме да създадем този път. Никога българският шах не е бил поставян в толкоз унизително състояние от интернационална спортна организация “, заяви Живко Жеков и акцентира, че няма разумно пояснение на това.

За да направи ФИДЕ тази комисия, в която стои един албанец, един румънец, а зад тила им седи един грък и един грузинец, повода беше, че група българи непрекъснато ходеха и плюеха по българския шах в интернационалните организации по шах. В тази комисия трябваше да влезе и лицензираната федерация, към която е и нашият клуб, и Нургюл, в УС на която съм член и аз - това е БФШ 2022, основана предходната година, само че действителен правоприемник на целия шахматен живот у нас през годините. В интервала 2017-2022 година шахът в България беше ръководен безредно от една друга БФШ 2028, в която част от сегашните искащи да съборят лиценза и мърсейки българския шахмат в интернационален ефир, имаха управителни постове. През тези 5 година шахът у нас беше доведен до анархията, до безпомощността и до положението, плод на което са ненормалните условия, при които беше пратена Нургюл да се състезава в Баку, разяснява Жеков.

Липсата на средства той изясни с това, че по Закона за спорта новорегистрирана федерация няма право на финансиране през първата година, тъй като се счита за ново юридическо лице и " надали не нов спорт ", а финансирането се прави въз основата на резултатите от миналата година.  

Жеков акцентира, че е бил член на УС на Шахматния съюз, когато е била ръководена от Силвио Данаилов, упрекван в злоупотреби.

„ Не съм бил очевидец Данаилов да краде, не е наказан, живее си умерено в Испания. Злоупотребите, които бяха установени, не са нито от УС, нито от членовете му, бяха на равнище европейски шахматен съюз. Силвио Данаилов е притежател на Орден " Стара планина ", връчен му от президента Георги Първанов, само че ние обичаме такива хора първо да ги наплюем, тъй като някой някъде нещо е споделил “, изясни той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР