Няма основания за протестите на земеделците. Не е случайно, че

...
Няма основания за протестите на земеделците. Не е случайно, че
Коментари Харесай

Денков: Няма основания за протестите на земеделците, неслучайно се случват преди ротацията

Няма учредения за митингите на земеделците. Не е инцидентно, че те се вършат малко преди идната ротация в кабинета. Искането на оставка на министър Кирил Вътев е политическо, показаните причини са несъстоятелни, сподели министър председателят акад. Николай Денков в изказване в Министерския съвет.

 

Това стана по време на изключителна конференция в Министерския съвет, в която взе участие и земеделският министър Кирил Вътев. Брифингът се организира в отговор на оповестения от земеделците малко по-рано през днешния ден народен митинг, който би трябвало да стартира на следващия ден (6 февруари) с блокиране на основни пътища.


" Няма учредения за тези митинги. Не е инцидентно, че те се вършат малко преди идната ротация в кабинета. Очакваме през идващите дни да продължим разговора със зърнопроизводителите и да подпишем новия меморандум за взаимни дейности, за чиито точки се съгласихме през вчерашния ден на срещата с тях. Всеки ден с митинги забавя опцията да подпомогнем тъкмо тези производители, които в действителност сега са в потребност ", съобщи Денков.

 

Нежеланието на зърнопроизводителите да потвърдят загубите си посредством подаване на данъчните си заявления за 2023 година е необяснимо, с цел да се възползват от предлагането на кабинета за спомагателна финансова поддръжка. Правителството не може да подкрепя зърнопроизводители, които може да се окажат на облага през 2023 година - нито с държавни, нито с европейски средства. Това опонира на икономическата логичност, на разпоредбите и на правата и ползите на останалите хора в страната ", посочи министър председателят и акцентира, че " няма по какъв начин да стане " страната да поддържа стопани на облага.

Премиерът изрази неразбиране за какво зърнопроизводителите не желаят да потвърдят възможни загуби през данъчните си заявления, които по този начин или другояче са длъжни да подадат.

 

ой приведе данни на Националната организация за приходите (НАП), съгласно които зърнопроизводството е измежду най-печелившите действия в страната през последните няколко години.

За 2018, 2019 и 2020 година заявената облага на зърнопроизводителите е сред 900 млн. и 1 милиарда лева За 2021 година заявените облаги скачат на 2 милиарда лева, а за 2022 година към този момент са декларирани 3 милиарда лева Дали през 2023 секторът на зърнопроизводството е на загуба, следва да се види от финансовите доклади, означи още Денков.


Николай Денков напомни, че кабинетът е оповестил аграрния бранш за собствен приоритет още от основаването си. За 2023 година земеделските стопани са получили общо над 3 милиарда лева европейско и национално финансиране по разнообразни стратегии и ограничения, сподели министър председателят. За второто шестмесечие на предходната година са дадени над 1,7 милиарда лв.. За 2023 година България е на второ място в Евросъюза след Полша по размера на средствата, които са предоставени на земеделските производители по отношение на проблемите, зародили в резултат на войната в Украйна.

В полемика със земеделските производители ние набелязахме редица промени, които могат да се създадат в законите и за които имаме цялостно единодушие с тях, че би трябвало да продължим да работим дружно, добави Денков и даде за образец настояването за облекчение на екологичните условия, което към този момент се чува и от Европейската комисия.

 

" Наследените от 30 години проблеми, които се опитваме да решим, няма по какъв начин да ги решим за няколко месеца ", уточни Денков и добави, кабинетът поддържа настояванията на земеделците за облекчение на екологичните условия и " тези претенции към този момент се чуват и се поддържат от Европейската комисия ".

 

Посочи, че държавното управление чака през идващите дни да продължи разговора със зърнопроизводителите и да подпишат меморандума, за който се договориха в неделя, само че че всеки ден в митинги " забавя опцията да подпомогнем производителите, които имат потребност ".


 Според него властта и производителите нямат разлики в нито една от точките, които са били показани през днешния ден обществено от недоволните, с изключение на по настояването да получат поддръжка без да могат да потвърдят, че се намират в загуба за предходната година.

 

В отговор на въпрос Денков означи, че откакто се е срещнал с настояванията на земеделците, които те показаха по-рано през днешния ден като съображение за митинга си, държавното управление и земеделците съгласно него нямат нито едно разминаване с изключение на по настояването им да получат поддръжка, без да могат да потвърдят, че са на загуба за предходната година.


" Протестиращите през днешния ден не предявиха никакви съответни и ясни претенции. Те пристигнаха и желаеха оставката ми, само че аз им отговорих, че в случай че министър председателят и вицепремиерът ми я изискат, ще я подам с облекчение. Ако ли не, ще продължа, както до момента " съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

По думите му изказванията за неизплатени помощи са погрешни и това е елементарно доказуемо. " Ставките, които са изчислени в министерството и по които екипът на ведомството работи от 2 януари, когато се желаеха спомагателни средства по украинската помощ, са в резултат на съвсем преструктуриран бюджет на министерството. Извадили сме максимума, който е допустимо да бъде изваден ", акцентира земеделският министър.

Той добави, че от 2 януари, без почивен ден, тази работа в министерството не е престанала – открити са пари за плодове и зеленчуци, за отглеждане на животни, надлежно и за зърнопроизводство.

По думите на министър Кирил Вътев протестиращите през днешния ден приказват за разделяне, което той е направил, до момента в който неговата цел е да ги събере. " Те също ще се облагодетелстват от вчерашните решения ", уточни Вътев.

Асоциациите са срещнали своите членове с предложенията и през днешния ден следобяд взеха решение въпреки всичко да има митинги на следващия ден - на 80 места в страната.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР