Няма опасност от възникване на газова криза през тази зима,

...
Няма опасност от възникване на газова криза през тази зима,
Коментари Харесай

Д-р Пламен Димитров: Няма да има газова криза тази зима, но цените ще са по-високи

Няма заплаха от пораждане на газова рецесия през тази зима, само че цените на синьото гориво ще бъдат по-високи от тези, които са сега. Въпреки това, те ще бъдат допустими за бизнеса. Това съобщи пред БГНЕС доктор Пламен Димитров от Информационния център на Министерство на защитата.

Относно икономическата позиция на България в Черноморския район и снабдяването с нефт на единствената огромна родна рафинерия „ Лукойл-Нефтохим ", той напомни за дерогацията (изключението) от глобите на Европейски Съюз. Това разрешава на България да внася съветски нефт до края на 2024 година, нужно е да се мисли за решение за по-късно. В същото време в Народното събрание има импортирано предложение България да се откаже от тази дерогация до края на тази година.

„ България ще би трябвало да внася нефт или през Босфора или да се откри суровина някъде в Черноморския район. „ Нефтохим " ще успее да се оправи и да преработва неруски нефт, тъй като не е толкоз скъпо да се внася през Босфора. Трябва да имаме поради, че нефтеният терминал в „ Росенец " в Бургас може да приема дребни танкери до 70 хиляди тона, а те без проблем минават през Босфора. Другото значимо е, че в Черноморския район влизат огромни размери неруски нефт, който идва от Казахстан и се движи по маршрута Тенгиз-Новоросийск. Става въпрос за размери към 50 млн. тона годишно. Този петрол не е безадресен, договорите за него се подписват по-отрано, тъй че би трябвало да се работи още в този момент, само че в случай че се вземат навременни ограничения, няма да имаме проблем ", съобщи Димитров.

По мотив рисковете в Черноморския район след излизането на Русия от зърнената договорка анализаторът посочи участието на страната ни в НАТО. В същото време той призна, че има опасности за България във връзка удължаването от Русия на периода за зоната, неразрешена за комерсиално мореплаване в Черно море във връзка военни учения. „ Има опасности, само че няма някаква непосредствена опасност страната ни да бъде нападната, да бъде въвлечена във война или да пострада ", безапелационен е доктор Димитров. По думите му в дълготраен проект вероятностите за съветската стопанска система не са положителни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР