Няма опасно замърсяване на морската вода на юг, показват резултатите

...
Няма опасно замърсяване на морската вода на юг, показват резултатите
Коментари Харесай

Мръсно ли е морето у нас: Данните на РЗИ и на микробиолог от СУ се разминават

Няма рисково замърсяване на морската вода на юг, демонстрират резултатите от последните проби на здравните управляващи. Изследванията на академик от Софийския университет и „ Активни консуматори “ обаче още веднъж демонстрират отклонения от нормите на Попския плаж в Царево.   

Снимка: bTV

В понеделник микробиолог от здравната ревизия в Бургас и екип от Софийския университет дружно взеха проби от морето. Съвместната им акция беше проведена след информация, че водата там е рисково мръсна.  

Здравните управляващи са безапелационни, че къпането в морето не е рисково.

„ Потвърждавам, че данните от пробите, взети на 28 август са чудесни. Това, което имахме като доста дребни отклонения на Попския плаж и на „ Атлиман “ към този момент е в правила. Няма никаква заплаха за хората, плажуващи там “, сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

А резултатите, показани от микробиолога Сергей Иванов, демонстрират, че Попският плаж още веднъж е замърсен.   

„ Нашите проби са от лабораторията на Софийския университет. Имаме план за проучване на микробиологични опасности в околната среда. Това е един значителен риск – водите за къпане, замърсяването с отпадни води “, споделя доктор Сергей Иванов, микробиолог в Софийския университет.

От години тази линия не се посещава от туристи, за разлика от Южния плаж на Приморско, който също беше разгласен за нечист, само че не попадна в взаимното изследване.  

„ Това, че отхвърлиха да вземат повторна проба, е ясно доказателство, че тази проба, която беше оповестена, е безспорна имитация “, счита Николай Николов от Туристическата камара.

Според летовниците Трендафил Петров и Милена Манчева водата е съвършена. 

„ Вървя и си виждам камъчета, мидички “, споделя Трендафил.

„ Как ще е мръсна водата, вие плажували ли сте на нашето море скоро, водата е прелестна. Това е една огромна антиреклама за мен, която се прави с българското море “, счита Милена.

„ Ние не сме срещу, който желае да мери и да се включи в процеса на надзор, само че то би трябвало да бъде правено по метода, който изисква закона “, споделя доцент Ангел Кунчев.
 
Информациите, че е морето е мръсно, са се отразили на резервациите на туристи. Затова хотелиери и локалната власт завеждат дело. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР