Няма нито една копейка руски пари в компанията им, мажоритарни

...
Няма нито една копейка руски пари в компанията им, мажоритарни
Коментари Харесай

Николай Василев: Няма нито една копейка руски пари в Gemcorp


Няма нито една копейка съветски пари в компанията им, мажоритарни притежатели с над 70% са Атанас Бостанджиев и Първолета Щерева, останалите акционери и чиновници са хора от Франция, Германия, Канада. Имало е съветски акционери в предишното, които са излезли преди две години.

Това съобщи в студиото на „ Лице в лице “ някогашният стопански министър Николай Василев.

Преди дни енергийният министър Александър Николов подписа Меморандум за съдействие с компанията Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation за помощ в зелената промяна на страната и привличането на 1 милиарда $ вложения в прехода.

Този документ урежда съдействието сред страните по отношение на планирането и осъществяването на планове за произвеждане на чиста сила, различни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста сила, развиване на нуклеарната енергетика.

В материал на „ Файненшъл таймс “ обаче се оповестява, че милиардер, подкрепян от глобения от Кремъл държавен производител на оръжие, е дал начална инвестиция на лондонски фонд, който към този момент разполага с активи за 1,2 милиарда $.

„ Тази компания няма никакво желание да стори цех за акумулатори, второ, няма никакво отношение към български публични поръчки или бюджетни средства, трето, няма нищо общо с еврофондове, четвърто, няма нищо общо с Плана за възобновяване “, добави Василев.

Той отхвърли да е обвързван с компанията, нито пък да се явява като неин юрист.

„ В България за целия преход най-голямата задгранична инвестиция на зелено е от порядъка на половин милиард $ е „ Шишеджам Аутомотив България “ ЕАД в Търговище, считам, че персонално аз съм ги довел в България.У нас няма други вложения от стотици милиони и когато някой идва с 1 милиарда $ би следвало да желаеме те да дойдат в България. Това е една почтено голяма инвестиция. Нека по български незабавно да не оклепваме и омаскаряваме български жители, които желаят да влагат в родината си “, добави той.

По думите му в случай че у нас е имало народен тим от капиталови банкери за последните 30 година, в него несъмнено са щели да влязат хора като Милен Велчев, Атанас Бостанджиев и Първолета Щерева.

„ Бих ги посъветвал (б.р. българските жители инвеститори) да дойдат в България и обществено да кажат какви са им желанията, с цел да няма сходни дезинформации “, добави Василев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР