Няма никаква причина, при невлизане в еврозоната, финансовият министър да

...
Няма никаква причина, при невлизане в еврозоната, финансовият министър да
Коментари Харесай

Георги Ганев: Няма никаква причина, при невлизане в еврозоната, финансовият министър да подава оставка

„ Няма никаква причина, при невлизане в еврозоната, финансовият министър да подава оставка. Ако не се извърши бюджетът, тогава е напълно друго. Инфлацията е най-вече външно заложен индикатор. Не може да се ръководи от държавна политика. Има 50% късмет тя да спадне и да влезем в еврозоната от 1 януари 2025 година “ Това сподели депутатът от ПП–ДБ Георги Ганев.

По думите му сега сме отвън критерия за еврозоната, само че се приближаваме.

„ Към май месец данните най-вероятно ще покажат, че сме по-близо. България може да изиска конвергентен отчет във всеки един миг. Той взима поради данните до последния вероятен миг преди завършването му. Ако ще излезе през юни, най-вероятно данните ще са към май. Освен това се взима поради 12-месечната средногодишна инфлация до края на регистрирания интервал “, изясни той.

„ Няма никаква причина, при невлизане в еврозоната, финансовият министър да подава оставка “

„ Като финансов министър Асен Василев би следвало да си подаде оставката. Докладът на Еврокомисията за готовността на България да влезе в еврозоната ще е отрицателен ”. Такова мнение изрази някогашният финансов министър Симеон Дянков, напомня SafeNews.

Думите му са във връзка упования Конвергентен отчет на Европейска комисия и Европейската централна банка, който би трябвало да бъде оповестен през юни. Тогава ще разберем дали изпълняваме критериите за присъединение към еврозоната.

Той счита, че някои министри, чиито ресори са в икономическата сфера, може да бъдат заменени при ротацията на министър председателите.

„ Като финансов министър Асен Василев би следвало да си подаде оставката, защото отчетът на Европейска комисия за приемането ни в еврозоната ще е отрицателен. Но Василев е и политически водач. Затова мисля, че ще остане в кабинета. Министър Тодор Тагарев също би трябвало да си отиде ”, сподели още той.

Николай Денков се похвали в Давос, че България е подготвена за влизане в Еврозоната. Целта на страната ни била 1 януари 2025 година От трибуната на Народното събрание, шефът на Българска народна банка предизвести – може и да ни блокират.

„ Заключението на ръководителя на Еврогрупата беше ясно. Ако успеем да покрием критерия за инфлацията, то тогава няма да имаме проблем с еврозоната “, съобщи акад. Николай Денков.

Източник: NOVA NEWS

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News Showcase

Още вести четете в категория Бизнес.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР