Няма незаконна сеч в района на наводнените села. Експрети и

...
Няма незаконна сеч в района на наводнените села. Експрети и
Коментари Харесай

След проверката: Няма незаконна сеч в района на наводнените села

Няма противозаконна сеч в региона на наводнените села. Експрети и служебният аграрни министър Явор Гечев направиха обход на горите над Каравелово. Детайлни резултати от инспекцията ще станат ясни до седмица, когато ще бъде подготвен отчет.

Стана ясно, че се не разрешава изсичането на дървета във водосбора на потърпевшия регион.

По време на инспекцията беше и екип на Българска национална телевизия. Пътуването продължи повече от час с високопроходими коли в горите, а по-късно пешком - над 10 километра. Водачи бяха хора от Каравелово.

Нашият екип видя дере, през което е предходна част от водата, заляла селото, както огромно количество повалени от водите дървета.



Беше локализирано сечище, на което беше направена инспекция. Стана ясно, че сечта е утвърдена през 2019 година, като утвърдени за изсичане са дървета, които са заболели. Беше пуснат и дрон, с цел да се види каква е обстановката навътре в гората.



Ще се ревизира детайлно дали са позволени нередности и дали в реалност са изсечени заболели дървета - общо 75 % от 125 декара. Ще бъде изработен и отчет, който ще стане подготвен идната седмица и той ще каже дали е имало нарушавания.

За момента мнението на специалистите, които бяха там е, че въпросната сеч не е повлияла на наводнението.

" Аз не споделям дали е законно или не, дебели са и държат ската, всичко се е свлякло в дерето. За мен това не е вярно ", сподели Иван Иванов.

" Оттук нататък ви предлагам да създадем цялостна инспекция, подвигаме дрон, и дефинираме законна ли е сечта ", сподели земеделският министър.

" Търсим безусловно всичко. Проверяваме на място. Данни за противозаконна сеч, дали излизаме от сервитутите на разрешителните на сечта, дали сечта е такава, като % колкото е, безусловно. Тоест цялостна инспекция с всичките. Имаме екипи, в това число от " Басейнова дирекция ". Имаме от Регионална инспекция за опазване на околната среда, т.е. цялостна инспекция на всичко. Аз съм на посетители, така че където ни закарате, там отиваме. Имаме цялостната подготвеност на картографи, на карти, 10 години обратно какви са били сечищата и разрешенията и сечи, джипиес координати, дронове, отиваме на мястото, където ни водят локалните, които през вас ни сигнализираха в последна сметка за всичките тези неща, да забележим това, което излиза на хартия, като разрешителни, дали на място дава отговор ", посочи по-рано Явор Гечев.





" Днес основно ще ревизираме сигнали на локалните общественост за противозаконни сечи, които съгласно тях са противозаконни. Пътят е 16 км, той е непристъпен, само че това няма да ни спре. Характерно за региона - тази 50 хилядната повърхност от държавните гори са канелени горски почви - това са най-непропускливите почви. Тези свлачища, които ваши сътрудници ги демонстрират като едни просеки или ски писти - това са свлечена дървесна маса в една със земната маса. Там не е осъществявана сеч. В землището има над 60 позволителни за сеч по закона за горите. Половината са за локално население - за дърва за хората, останалите са локални компании за осъществяване на услугата - до краткотраен склад. Тези компании - една част са локални компании, тъй като законът го изисква, другите са на общо съображение, след извършена процедура ", сподели Здравко Луканов - шеф на ЮЦЗП.

Проверките не престават и на следващия ден.



Снимки: Българска национална телевизия, БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР