Няма място за паника. Имаме необходимия брой болнични легла. Това

...
Няма място за паника. Имаме необходимия брой болнични легла. Това
Коментари Харесай

6 болници в София отказаха да приемат жена с ковид, препълнени са

„ Няма място за суматоха. Имаме нужния брой болнични кревати ”. Това съобщи преди дни здравният министър доктор Стойчо Кацаров. Дали това е по този начин и стигат ли леглата в столичните лечебни заведения - това взема решение да ревизира екипът на NOVA.

Проверката сподели по какъв начин 6 лечебни заведения в столицата отхвърлят да одобряват пациент с Коронавирус, защото са претъпкани.

Екипът потегля от най-голямата незабавна болница у нас – „ Пирогов ”. За задачата следи със скрита камера идващите коли за спешна помощ, с цел да види ще има ли такива, които не оставят пациентите си в болничното заведение.

В колата за спешна помощ е жена на към 70 години с ковид, на О2, в тежко положение. Тази кола за спешна помощ потегля без пациентът да е приет в болница. Екипът потегля след нея. Първо стига до ВМА, където следва отвод за банкет.

След това маршрутът на колата за спешна помощ минава през Александровска болница, Инфекциозна болница, „ Токуда ” и „ Софиямед ”. Никъде не одобряват пациентката. Следващата спирка е столичната Окръжна болница. Там пациентката е свалена и приета в болница. Равносметката от инспекцията - 6 лечебни заведения отхвърлиха банкет, а седмата хоспитализира пациента. Това лиши близо 3 часа на незабавните медици.

Дали случилото се е изключение или ежедневие - подобен въпрос зададе екипът на NOVA на Спешна помощ. От там дадоха отговор, че незабавните медици работят на ръба на опциите си. Ситуацията обаче е напрегната и се трансформира с минути.

Част от лечебните заведения, с които екипът се свързва, също обявиха, че обстановката е динамична и отвод на банкет на болен може да се случи единствено при липса на свободни кревати.

В болница " Света Анна " (Окръжна болница) са заети 100% от Коронавирус леглата. В тези отделения има планувани 160 кревати, а пациентите сега са 168, като от тях имунизирани са шестима, сочат пък данни на bTV.

Новият " Делта " вид на вируса фактически е по-заразен и по-бързо се популяризира, разяснява пред bTV доктор Рада Прокопова. Има наклонност към по-тежко протичане при младежи.

" Друга съществена разлика е методът, по който стартира самата коронавирусна зараза - с висока температура - 39-40 градуса, в границите на седмица, и белодробните затруднения се развиват по-бързо. Преди бяха след 7-ия или 10-ия ден, а сега още към 4-ия-5-ия ден имаме пневмонии ", описа доктор Прокопова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР