Няма какво да кажа. Няма да се укривам, каза Васил

...
Няма какво да кажа. Няма да се укривам, каза Васил
Коментари Харесай

Божков остава в ареста, подслушвали разговорите му от Дубай с наши депутати

" Няма какво да кажа. Няма да се прикривам ", сподели Васил Божков.

" Получих позволение да се прибера на 23 август и се прибрах на 25 август ", сподели още той.

В съда през днешния ден бяха импортирани доказателства единствено по едно от делата против Божков. То е обвързвано с хазартния му бизнес.

Мярката му за неотклонение в Софийски градски съд бе съпроводена със затегнати ограничения за сигурност и доста полиция в Съдебната палата.

Според арбитър Христинка Колева по делото има събрани задоволително доказателства, че предприемачът е направил закононарушенията, за които е упрекнат. Част от тях са показания на редица очевидци. Сред тях е някогашната председателка на Държавната комисия по хазарта - Мария Филипова, която твърди, че откакто отказала на Божков да извършва негови поръчки, той направил опит да я изнасили.

Мария Филипова е дала показания, че Божков я " опипва, целува и прави опит да я изнасили ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Разпитвана по делото е и някогашният министър на правораздаването Екатерина Захариева във връзка с интернационалния паспорт на Божков.

Съдът не се съгласи, че Божков може да извърши закононарушение, само че може да се укрие.

Решението на съда не е дефинитивно.

По-рано в правосъдната зала прокурорът Ангел Кънев разкри данни за бизнес контакти и връзки на Васил Божков със починалия началник на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин, както и с други руснаци от санкционния лист.

По делото има компютърна експертиза, която демонстрира, че са употребени имейли, през които е минавала връзка с Русия, в това число с Евгений Пригожин. Част от връзката демонстрира и планове за насърчаване на
хазартна активност в анексираната част на Крим, беше посочено на съвещанието. В мейлите има информация и за връзка с някогашен началник на " Роснефт " Алексей Гарбер и други лица, които са в санкционен лист на Европейски Съюз. Открити са данни за връзка и с Грузия, където са открити доказателства за връзка с локалната национална лотария.

Ясно е, че Божков имал контакти с лица от санкционен лист, което би могло да му помогне да напусне страната оптимално бързо и да се укрие, счита още държавното обвиняване.

В правосъдната зала стана известно, че Божков бил подслушван и до момента в който е в Дубай.

От диалозите му, които били обект на следене, излиза наяве, че той приказвал с разнообразни хора, част от които и депутати. От тях Божков научил до каква степен е стигнало следствието по делото. В един от тези проследени диалози се чувало по какъв начин би трябвало доста бързо да бъде проведено пътешестване за чужбина. Прокуратурата открила, че Божков има виза за Русия и Киргизстан, водил диалози с хора от разнообразни страни и в Далечния изток.

Има заплаха Васил Божков да извърши закононарушение, в случай че е на независимост, счита още прокуратурата. Фискът е ощетен с над 500 милиона лв.. Раздавани са подкупи в огромни размери, уточни още обвиняването.

В залата стана известно, че Божков е доведен в 8:30 ч. сутринта в Съдебната палата. До изострени реплики във връзка конвоирането му се стигна, когато съдът попита Божков дали желае да седне. После арбитър Христинка Колева попита прокурора Ангел Кънев за какво е изискал предприемачът да бъде доведен толкоз рано и добави: " Какво щеше да стане, в случай че съвещанието беше почнало в 22:00 ч.? Гладен и жаден ли щеше да стои? ".

След това отбраната сподели, че най-голямата изненада е методът, по който е показано настояването от прокуратура.

" Деветдесет % от казаното от прокурора няма нищо общо с делото. Бях подготвен да желая и отказ на прокурора, тъй като не разбрах дали това е обвинителна тирада по случай на интернационален шпионаж. Изнесоха се неща, свързани с войната в Русия, Крим, Украйна, Путин, Молдова, Виетнам и Кения, което няма нищо с общо делото ", съобщи Георги Гатев.

Всичко казано демонстрира, че се касае за нещо друго, за което няма такива обвинявания, уточни отбраната. Според Гатев, Божков нито ще се укрие, нито ще извърши закононарушение. Той добави, че съгласно него не би трябвало да се вземе никаква мярка за неотклонение. Божков има семейство и близки тук, той се прибра непринудено. Това са извънредно значими условия, счита отбраната.

" Прелюдията, направена от прокуратурата, демонстрира, че някой има интерес Божков да бъде арестуван. Беше му създаван отрицателен имидж ", разяснява още Георги Гатев.

Снимка: БТА

" Правят се внушения за връзки с политици и по кое време делата ще бъдат прекъснати. И това не е инцидентно, тъй като има хора, които имат интерес Божков да е в чужбина или в ареста. Божков не е напускал страната, бягайки. Той е отпътувал с частен аероплан и всички управляващи са знаели това. Божков в никакъв случай не е бил призоваван постоянно, не е бил уведомяван постоянно. ОАЕ в никакъв случай не са уведомявали Божков, че го търсят управляващите у нас ", уточни Гатев и сподели, че персонално е съдействал европейски прокурор да разпита Божков в Дубай.

" Ако Божков е желал да се укрие е можел да го направи. Имаше справедливи аргументи той да не се върне. Още през май беше подадена молба за разпит от нашата страна ", сподели отбраната.

" Имаше напълно разумни и човешки учредения да се върне у нас. Той не беше сигурен в органите, които водят следствието. Недоверието към правосъдната система и някои институции, които бяха закрити, не е единствено на Божков. Това беше публично мнение ", добави Георги Гатев с намек за прокуратурата.

Божков в никакъв случай не е ставал причина каузи и следствия да бъдат отлагани или бавени.

Не излиза наяве какво закононарушение може да извърши Божков. Тези неща не стават по този начин " във въздуха ", а се показва какво тъкмо закононарушение може да извърши, съобщи Георги Гатев.

" Не излиза наяве обвързван ли е Божков с съветските служби, с Крим. Ясно е, че има напън, той да бъде арестуван ", заключи юристът.

В правосъдната зала още веднъж се стигна до спор нарушавани ли са правата на Божков.

Бизнесменът изненадващо се завърна от Дубай в петък, като бе арестуван още на излизане от летището, отведен на обзор в Министерство на вътрешните работи болница и остана в ареста, а през днешния ден Софийски градски съд гледа мярката му, като прокуратурата пледираше той да остане за непрекъснато в ареста. 

Към него има 19 задочни обвинявания по три каузи още от 2020 година, повдигнати, когато той към този момент беше избягал с частния си аероплан в Дубай. Първото от дях, поради което той влезе в правосъдната зала, е обвързвано с хазартния му бизнес.

Снимка: Булфото

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР