Няма как веднага да станат нещата с ваксинирането. Ограничаващият фактор

...
Няма как веднага да станат нещата с ваксинирането. Ограничаващият фактор
Коментари Харесай

Д-р Ангел Кунчев: Наличните ваксини са вече изразходвани

" Няма по какъв начин незабавно да станат нещата с имунизирането. Ограничаващият фактор е количествата ваксина, които получават страните в Европа. Към днешна дата ние имаме 14 000 ваксинирани. За тях се пази и втората доза от имунизацията, т.е. горе долу цялото количество към този момент е изразходвано. Знаете, че получихме 5000 дози ваксина в края на 2020 година и 25 000 в допълнение " Пфайзер " при започване на годината. "

Това разгласи основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев пред БНР. Той добави, че в предстоящата седмица би трябвало да има доставки и от двете утвърдени от Европейски Съюз ваксини - на " Пфайзер " и " Модерна ".

" От  " Модерна " чакаме в сряда. Говорим обаче за 2-3-5 хиляди дози. Но те ще се усилят последователно до 30 000 и през април чакаме 220 000 от тази ваксина ", добави доктор Кунчев.

Той предизвести, че не всичко зависи от българските управляващи, тъй като доста постоянно от страна на производителите на имунизациите има " корекции в количествата и във времето на доставка " .

Кунчев съобщи също по този начин, че е " въпрос на време да има позволение от Европейската комисия " за имунизацията на " АстраЗенека ", откъдето количествата, които България чака, са доста по-големи. " И по-късно се надявам към този момент да излезем от медицинските заведения, и да стартираме имунизация в учебни заведения, обществени домове тъй наречените и да стигнем до стадия, в който всеки искащ да получи ваксина ", сподели още Кунчев.

А малко по-късно членът на имунизационния щаб проф. Мариана Мурджева се ангажира с съответни цифри. Тя сподели, че 1.5 млн. дози, нужни за имунизиране на 750 000 души с препаратите на " Модерна " и " Пфайзер " са обезпечени и ще влязат в страната. А от " АстраЗенека " България би трябвало да получи 4.5 млн. дози , само че към момента се чака разрешението от европейската организация по медикаментите (ЕМА). Според нея е реалистично да се чака към края на април към този момент да стартира всеобщото ваксиниране на всички искащи.

Според Ангел Кунчев хората, преболедували към този момент от COVID-19 нямат потребност от имунизация в къс период след оздравяването. Не може да се каже какъв брой е този период, който варира от няколко седмици до половин година. 

" Тези хора може да се ваксинират, само че в случай че имаш имунитет, няма смисъл, изключително в интервала, когато не доближават имунизациите. Най-добре е преболедувалите да проследят своите антитела и когато спаднат под едно равнище - тогава да се имунизират. Нивото на антителата е друго по методиките на другите компании. Но при проучването лабораторията, която дава резултата, ще уточни по какъв начин да се интерпретира този резултат ", разясни Кунчев.

Той сподели още, че до момента има единствено 5 известни случая на нежелани резултати при имунизиране в България , само че " общо взето - болежка на мястото на убождането, лека схванатост на ръката и отшумяват в границите на часове или 1-2 дни ".

Главният здравен контрольор приказва и по въпроса за вероятно повдигане на строгите карантинни ограничения. Той означи като добра наклонност обстоятелството, че процентът на порожителни проби към този момент е под 7%, само че " малко е рано за дефинитивно решение ".

" Но, че се пречупи и намалихме доста натиска върху здравната система, се вижда. След като към този момент изтече една цялостна работна седмица е явно, че успяхме да понижим броя на новозаразените, броя на нуждаещите се от здравна помощ, а и тези, които са в интенизивни отделения - добави Кунчев. - На фона на доста положителните резултати в България, има ново повишение на заболяемостта в други страни, най-вече във Англия, но и другаде... И би трябвало да сме деликатни ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР