Няма как в София да се гласува с машини, а

...
Няма как в София да се гласува с машини, а
Коментари Харесай

ЦИК няма да позволи машинно гласуване в София

Няма по какъв начин в София да се гласоподава с машини, а в останалата част на страната да е невероятно.    Това сподели заместител ръководителят и представител на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева пред bTV във връзка позицията на Общинската изборна комисия (ОИК) в София, която се афишира за машинно гласоподаване в столицата в свое решение, макар че ЦИК анулира машинното гласоподаване в страната.   Матева съобщи, че решението на комисията е за цялата страна и няма по какъв начин София да бъде извадена от него.   Информацията, която получихме от ДАНС, е много притеснителна и даде съображение да вземем решението, сподели още Матева.  
По думите ѝ от отчета оказва се, че заместник-министърът на електронното ръководство, в нарушаване на всички правила, е направил дейности, които дават съображение да няма сигурност какъв програмен продукт е конфигуриран на машините.
Има задоволително информация, която е много смущаваща, която ни накара да приемем това решение, сподели Матева и уточни, че ЦИК няма да анулира вчерашното решение.    ЦИК не е дала позволение машините за гласоподаване да изоставен склада, кой е дал позволение – на този въпрос би трябвало да отговори министърът на вътрешните работи, разяснява Матева. 

ОИК - София: Решението на ЦИК не поражда обвързващо деяние   Общинската изборна комисия (ОИК) – Столична община счита, че решението на Централната изборна комисия (ЦИК) не поражда обвързващо деяние. Това се отбелязва в решение на ОИК, оповестено на уеб страницата на комисията, относно метода на гласоподаване в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 година, както и на възможен втори тур на изборите за кметове на 05 ноември 2023 година на територията на Столична община.   В ОИК – Столична община е постъпило писмо ведно с решение на ЦИК, че на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 година, както и на възможен втори тур на изборите за кметове на 5 ноември 2023 година, гласуването във всички изборни секции се създава единствено с хартиени бюлетини, показват от ОИК. Със своето решение ЦИК на процедура е отстранена гласуването с машинен избор. Отделно следва да се уточни, че самото решение е ненапълно откъм реквизити, а точно – в него липсва да е посочено, че предстои на обжалване и няма планувано на съображение член 60, алинея 1 Административнопроцесуален кодекс авансово осъществяване на решението, респективно същото към този миг не е влезнало в законна мощ, заради което ОИК – Столична община смята, че не поражда обвързващо деяние.   Неяснотата в съображенията на органа, изложени в акта му, на процедура се приравнява на липса на претекстове, което е нарушаване на съдопроизводствено предписание, в което ОИК – Столична община, като профилирана изборна администрация и отговаряща за провеждането на изборите на територията на Столична община, с над 1650 секционни изборни секции, не може да взе участие и да става съизвършител в тъпчене доверието на най-демократичното изборно право на всеки български жител, се показва в решението на ОИК.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР