Няма как лични лекари да имат немедицинска дейност и да

...
Няма как лични лекари да имат немедицинска дейност и да
Коментари Харесай

Д-р Добрева: Личните лекари не трябва да бъдат товарени с немедицинска дейност

„ Няма по какъв начин персонални лекари да имат немедицинска активност и да се занимават с достъпа до здравното досие посредством QR код. Против това сме лекарите да бъдат натоварвани с немедицинска част “. Това съобщи пред БНР доктор Ваня Добрева, общопрактикуващ доктор и член на УС на Българския лекарски съюз, по отношение на предложенията за промени в Наредбата за НЗИС, с които се вкарва достъп до пациентското е-досие с QR код.

Първоначално Министерство на здравеопазването предложи една от опциите за достъп на пациента до досието му да е през персоналните лекари, само че след реакция на Българския лекарски съюз от през вчерашния ден от ведомството обявиха, че джипитата ще бъдат изключени от предложенията.

Д-р Добрева уточни още, че лекарското съсловие постоянно е било за градивен спор и необятен разговор по значими тематики, засягащи пълноценното и безпроблемно обслужване на пациентите, само че акцентира, че натоварването на медиците с несвойствени действия лишава време, което те желаят да посветят на пациента и неговия здравен проблем, а не на механически въпроси.

Д-р Добрева засегна аспекта за сигурността на достъпа единствено с QR код.

„ Само QR код и сдвояване на устройства наподобява притеснително и налично за доста чувствителни персонални данни. Ние сме изрично срещу това сдвояване, то е несвойствена активност, несвоевременно е лекарите да се занимават с това “, безапелационна бе тя.

Също по този начин доктор Добрева обърна внимание, че целият развой не може да се извърши толкоз бързо и внезапно, а е редно да има по-широко разискване.

Навлизайки в тематиката за електронните предписания, тя напомни, че съсловната организация е оповестила позицията си, която пази потреблението и на двата типа предписания, с цел да може и лекарите да са улеснени в работата си и пациентите да имат достъп до лекуване.

„ И двете имат своите преимущества и своите дефекти. Има случаи, в които е доста по-удобно да бъде изписана хартиена рецепта. Всеки доктор и за всеки случай има друго желание. Затова съгласно нас е редно и двете да бъдат вероятни, както е в целия свят. А към този момент когато техническата част в системата бъде изгладена, когато всички се убедим, че това е по-добрият метод – електронната рецепта сама ще измести хартиената “, разяснява доктор Добрева.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР