Няма как една нахлуваща държава в друга, да е освободителна.

...
Няма как една нахлуваща държава в друга, да е освободителна.
Коментари Харесай

Челен сблъсък между общински съветници в дебат за Паметника на Съветската армия

Няма по какъв начин една нахлуваща страна в друга, да е освободителна. Затова за нас премахването на монумента на паметника на Съветската войска е един патриотичен акт, с който споделяме, че не можем повече да държим портрета на убийците на нашите татковци на стената си у дома. Това съобщи Марта Георгиева, общински консултант от групата на Демократична България, предад БГНЕС.

По думите й монументът може да се резервира в музей, „ който желае да се кланя на тези убийци, постоянно може да го направи на място, отвън центъра на София, защото в центъра би трябвало да има знак на нещо, което ни сплотява като нация “, посочи още тя. 

„ ГЕРБ до момента блокираше разглеждането на отчета за събаряне на паметника на Съветската войска. Сега има поврат в тяхната позиция, който ние приветстваме. За нас тази война, която Русия води в Украйна, накара цялото общество да прозре какво значи този паметник, забит в сърцето на София, а точно, че една непозната страна нахлува в друга, стартира да убива, разрушава, изнасилва, няма по какъв начин да се назовава освободителна “, съобщи още тя.

“Областният шеф е в една деликатна обстановка, тъй като в случай че той откаже да го реалокира, би трябвало да откри стотици хиляди левове, с цел да го ремонтира и да не бъде рисков за жителите. Мисля, че в тази обстановка, където в цяла Централна и Източна Европа тези паметници се бутат, в израз на митинг по отношение на нашествието в Украйна, никой няма да даде тези средства. Той има и друга опция, основана от кмета на регион Средец – Трайчо Трайков, а точно да го деактува като държавна благосъстоятелност, да го даде на общината и тогава с решение на Общинския съвет той може да бъде демонтиран незабавно “, разяснява още Георгиева. 

На противното мнение обаче бяха общинските съветници от Българска социалистическа партия, които през днешния ден организираха  акция – провокация пред постройката на Столична община, с цел да изразят своя митинг против премахването на този срамен паметник от центъра на столицата.

Премахването на паметника на Съветската войска е на ниска цена политически пиар, считат социалистите. 

„ Няма да позволим паметникът на Съветската войска да бъде събарян или по какъвто и да е метод оскверняван. Мнозинството в този общински съвет има толкоз права върху паметника на Съветската войска в София, колкото и върху този във Виена. Това решение няма никаква правна стойност, той е притежател на страната “, съобщи Иван Таков, общински консултант от Българска социалистическа партия

„ Сега ще се изгубят два-три часа в безсмислени диспути. Докладът, който е импортиран от Демократична България и по разпореждане на ръководителя на ГЕРБ, подсилен от общинските съветници, апропо, които над три години не допускаха вкарването на този отчет и в този момент внезапно претърпяха катарзис и като едни машини за гласоподаване се разбързаха още по време на избори да бъде приет– той е ненужен и ще докара до нищо друго с изключение на до на ниска цена политически пиар “, съобщи още Таков.

Милка Христова също общински консултант от Българска социалистическа партия, пък посочи, че преди няколко години се е построил монумент на британски и американски бойци, които бомбардираха София и избиха милиони хора. „ Тук ще напомня популярна фраза на Чърчил, който споделя, че тези варвари на Балканите заслужават София да се трансформира в картофено поле. След като е отпаднала пропагандната цел за Паметника на руската войска, запитвам каква е пропагандната цел за този много непосилен миг от бомбардирането на София. Ако подхождаме с краткотрайни критерии, които се диктуват от дневния политически ред, то до средата няма да стигнем “, съобщи още Христова. „ Този отчет през днешния ден е правно нищо. Единственият, който може да се разпорежда с паметниците е страната “, съобщи още Христова. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР