Няма идеология, която може да обясни човеконенавистното решение за унищожението

...
Няма идеология, която може да обясни човеконенавистното решение за унищожението
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Не трябва да свикваме с насилието, който отрича Холокоста, е днешният престъпник

„ Няма идеология, която може да изясни човеконенавистното решение за заличаването на евреите. Това е най-срамното леке в историята на Европа и ще го носим в себе си, тъй като няма по какъв начин да изтрием от паметта си гибелта на над 6 млн. души. Който се пробва да отхвърля Холокоста, е днешният нарушител. Остро и изрично би трябвало да се противопоставяме на всички модерни форми на антисемитизъм. Да осъждаме насилието. Няма по какъв начин да привикваме с него. Насилието ражда още повече принуждение, експанзията – още повече експанзия, разделянето – още повече разделяне. В тази непоносимост би трябвало да възпитаваме децата си. “

Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на отбелязването на 81-годишнината от спасяването на българските евреи в 134 Средно учебно заведение „ Димчо Дебелянов “ – ORT School, оповестиха от прессекретариата на президента.

„ Българските евреи не бяха изпратени в концентрационните лагери с помощта на българския народ, на Българската православна черква, на мъжествени държавници. Никой в Европа не го направи, с цел да избави своите евреи “, акцентира Йотова.

През 2021 година в двора на учебното заведение беше открит мемориал „ Стената на българските праведници “. „ в Световния център за възпоминание на Холокоста „ Яд Вашем “ в Йерусалим 20 праведници са записани със златни букви, наред с още доста други хора, които в мрачните години на Втората международна война избавят свои другари, познати и непознати с риск за себе си и фамилиите си. Тези хора имаха вяра в човешките добродетели – да подадеш ръка, да уважаваш и да разбираш другия, да си добър, търпелив. Това ни липсва през днешния ден в объркания и войнстващ свят “, уточни вицепрезидентът.

 

Тя благодари на управлението и екипа на 134 Средно учебно заведение „ Димчо Дебелянов “ – ORT School за това, че възпитават децата в тези добродетели, възпитават ги в памет за предишното, която да предават на идващите генерации.

Вицепрезидентът още веднъж прикани в България да се сътвори музей, който да споделя за спасяването на българските евреи.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР