Няма газ? Няма проблем! - под това заглавие авторитетният германски

...
Няма газ? Няма проблем! - под това заглавие авторитетният германски
Коментари Харесай

”Ханделсблат”: Защо България се справя толкова добре без руския газ?

" Няма газ? Няма проблем! " - под това заглавие авторитетният немски стопански ежедневник " Ханделсблат " разгласява публикация от Герд Хьолер за България и съветските енергийни доставки, представена от. В началото на своя разбор създателят перифразира един прочут немски политически девиз, който в тази ситуация с България звучи почти по този начин: " Не е за поверие: Русия спря газовото кранче, само че никой даже не го видя ". Хьолер напомня, че Газпром е спрял доставките за България, тъй като Булгаргаз е отказал да заплаща в рубли.

" Снабдяването на България е подсигурено "

" Но въпреки че България си набавяше 90% от нужния газ точно от Русия, прекъсването на доставките минава неусетно както за семействата, по този начин и за промишлените консуматори. Не породи недостиг, няма режим. Нещо повече: клиентите на Булгаргаз могат даже да се надяват, че отсега нататък сметките им за газ ще намалеят ", обобщава създателят и осведоми читателите си за визитата на българския министър председател Кирил Петков в Съединени американски щати, в следствие от което България стартира да внася полутечен газ от Съединените щати. В тази връзка изданието цитира думите на Петков, че в бъдеще цената ще бъде по-ниска от тази на първите доставки.

" А по този начин България действително ще спести пари. Защото Газпром едностранно приключи контракта, който съдържаше и клаузата, че Булгаргаз е задължен да заплаща 80% от уговорените доставки, даже в случай че поема по-малко ", напомня създателят. Според него България се оправя толкоз добре със спрените доставки на съветски газ основно по две аргументи. Първо, тъй като страната използва релативно малко газ, който може да си набави от други снабдители. И второ, тъй като България е била готова за вероятно прекъсване на съветските газови доставки, които по този начин или другояче бяха контрактувани единствено до края на 2022 година.

" Друго е обаче ситуацията с петрола "

Хьолер написа още, че България договаря както с Гърция, по този начин и с Турция за бъдещо потребление на терминалите за полутечен газ и осведоми в детайлности за другите планове. В края на публикацията си създателят обобщава: " Така снабдяването на България с газ е подсигурено и без съветските доставки. Освен това България ще се трансформира в директна страна за снабдяването на целия Балкански район с неруски газ. Друго е обаче ситуацията с петрола - в това отношение България е доста по-зависима от Русия ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР