Няма доказателства, че ръстът в използването на Facebook е довел

...
Няма доказателства, че ръстът в използването на Facebook е довел
Коментари Харесай

Изследване: Facebook не вреди на психиката

Няма " доказателства ", че растежът в потреблението на Фейсбук е довел до " необятно публикувани психически вреди ", заключи най-голямото без значение научно проучване по тематиката, което опонира на предходни разбори и необятно публикувани схващания.

Проучването на Интернет института към Оксфордския университет, което проучва данни от близо 1 млн. души в 72 страни в продължение на 12 години, вместо това откри " позитивни корелации " сред приемането на платформата за обществени медии и така наречен индикатори за богатство.

Изследователите комбинираха данните за благосъстоянието, събрани от Gallup, със личната световна статистика за участието във Фейсбук, с цел да оценят по какъв начин ангажираността със уеб страницата се свързва с три индикатора: задоволеност от живота и негативни и позитивни психически прекарвания.

Според оксфордския екип Фейсбук е дал данни, които неговите откриватели са ревизирали за акуратност, само че не е упълномощил, финансирал или повлиял на дизайна на изследването, нито е знаел авансово за резултатите.

Тяхната публикация е минала и през рецензиране от списанието Royal Society Open Science.

Андрю Пшибилски , професор по човешко държание и технологии в Оксфордския университет, съобщи, че те " деликатно са проучили най-хубавите налични данни - и са открили, че те не поддържат концепцията, че участието във Фейсбук е обвързвано с вреди ".

" Точно противоположното ", добави той. " Всъщност нашият разбор демонстрира, че Фейсбук евентуално е обвързван с позитивно благоденствие.
Но Пшибилски също по този начин означи, че " това не значи, че Facebook е потребен за благосъстоянието на потребителите ".
Изследователите по плана, почнал преди пандемията от Ковид, са работили повече от две години, с цел да обезпечат основните данни от Фейсбук, който сега регистрира близо три милиарда консуматори по света.

Екипът обаче се концентрира върху интернационалното разпространение на платформата от 2008 до 2019 година, като го комбинира с отговорите за благосъстоянието от същия интервал на 946 798 души като част от изследването World Poll на Gallup.
Научният помощник и съавтор на проучването Мати Вуоре съобщи, че методът е невиждан, когато става въпрос за разбор на обществените медии, и констатациите " би трябвало да оказват помощ за ориентиране на дебата към обществените медии към по-емпирични проучвателен основи ".
Те контрастират с предходни проучвания, в това число два обособени университетски разбора от предходната година, които откриха, че Фейсбук има негативно влияние върху психологичното здраве на американските студенти, както и върху правосъдните разногласия в Съединени американски щати.
През 2021 година някогашният инженер на Facebook Франсис Хауген изнесе над 20 000 страници с вътрешни документи, съгласно които компанията е сложила облагите пред сигурността, което провокира нов напън за контролиране в Съединени американски щати.
Оттогава близо 200 американски учебни региона се причислиха към правосъдно дело против огромните софтуерни компании за хипотетично причиняване на психологични увреждания, меланхолия и тревога измежду учениците.
Мета, компанията майка на Фейсбук и Instagram, отхвърли изказванията, като създателят Марк Зукърбърг твърди, че " има координирани старания за селективно потребление на изтеклите документи, с цел да се сътвори погрешна картина ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР