Няма данни за пострадали българи след разлива на амоняк край

...
Няма данни за пострадали българи след разлива на амоняк край
Коментари Харесай

Разлив на амоняк край Пирот: Няма пострадали българи, нито данни за замърсяване до България

Няма данни за потърпевши българи след разлива на амоняк край сръбския град Пирот. 51 души пострадаха и са в лечебни заведения в Ниш и в Пирот.

В града е оповестено извъндредно състояние. Затворена е автомагистралата, която стартира от българската граница към Ниш. ТИР-ове, изчакващи по аутобана, към този момент се пропущат, само че по обходни направления.

От Министерство на външните работи приканват българските жители да не пътуват в региона на Пирот в идващите дни.

Мобилен екип на българската организация по околна среда ще замерва качеството на въздуха до село Калотина, в региона на граничния пункт със западната ни съседка. За момента сръбските управляващи не регистрират замърсяване на въздуха до границата с България. Няма по какъв начин у нас да пристигна замърсяване и от река Нишава, в която падна цистерна с амоняк, защото течението на реката е в посока от България към Сърбия, показват екологичните управляващи.

Инцидентът е станал към 17.30 през вчерашния ден на жп линията към Пирот до село Станичане.

Подробности вижте във включването на Карина Караньотова.

Товарният трен е бил претрупан в България с химикали и дерайлирал в региона на тунел Сопот край Пирот. По данни на сръбската социална телевизия един от вагоните е паднал в коритото на река Нишава. Стигнало се е до реакция на амоняка с вода, което е довело до мощно задимяване и неприятна видимост.

Около мястото на случая е отцепена зона за сигурност с диаметър 4 километра. След автомобилни произшествия поради задимяването е затворена и автомагистралата към България.

В Пирот е оповестено изключително състояние. Седем от потърпевшите са настанени в болница в близкия град Ниш.

Местните управляващи приказват и за един умрял, само че без потвърдена връзка с натравяне с амоняк.

Общото тегло на влака е било 1 600 тона, чистото тегло на товара е хиляда тона, изясни пред Българска национална телевизия заместник-министърът на превоза Красимир Папукчийски.

" Всички 20 вагона, които са образували композицията, са френски и немски. Същите са наети от товародателя, само че са превозени от български частен оператор до граничния преход с Република Сърбия ", сподели в " Денят стартира " заместник-министърът на превоза Красимир Папукчийски.

По данни на българската страна единствено един от вагоните е със спукан балон и последвал теч. Има информация и за два обърнати вагона, при които са зародили течове от капаците, само че те са овладени.

" За наслада, няма потърпевши наши сънародници. Фактически първата информация за случая получихме от наши сънародници, които потърсиха връзка с генералното консулство в Ниш. След обзор на шест от тях се оказа, че положението им не е притеснително и са освободени на момента ", съобщи за Българска национална телевизия Димитър Цанев, консул на България в Ниш.

Хората в Пирот са призовани да не излизат от домовете си. Днес остават затворени учебните заведения и детските градини.

" Ние насочваме рекомендации като Министерство на външните работи и като консулство нашите сънародници, които са възнамерявали в почивните дни да посетят Пирот и региона, да се въздържат ", добави Димитър Цанев - консул на България в Ниш.

Причините за случая се проверяват от способените сръбски органи.

По тематиката работят: Карина Караньотова, Мартин Гицов, Цветелина Катанска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР