Няма да затварят болниците в Ловеч и Враца, те са

...
Няма да затварят болниците в Ловеч и Враца, те са
Коментари Харесай

Няма да затварят болниците в Ловеч и Враца, успокоява Начева

Няма да затварят лечебните заведения в Ловеч и Враца, те " са предпочитани, те са регионални лечебни заведения и наложително би трябвало да продължат да съществуват - дали тъкмо в този тип на този стадий не мога да отговоря, само че главните структуроопределящи клиники и отделения ще продължат да съществуват, тъй като са единствени на територията на съответната област ", изясни пред БНР зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева.

Тя разяснява, че се пробват да създадат работещи оздравителните проекти, направени за двете лечебни заведения. Постигнат е най-благоприятен баланс с кредиторите. Ще се потърси отговорност, като към този момент са подхванати дейности за лицата, виновни за финансовото положение на двете лечебни заведения.

Сегашното положение се дължи на неглижиране на просрочени отговорности и на контракти, подписани преди няколко години за взаимна активност в ущърб на държавните лечебни заведения, добави Начева.

Зам.-министърът смята, че би трябвало да се върне доверието на лекарите в системата и когато им бъде обяснено къде са проблемите и по какъв начин ще се решат, лекарите ще се успокоят.

Държавата е вложила в инсталация в двете лечебни заведения и Начева е оптимист за намирането на лекари. Според нея, " няма по какъв начин страната като принципал да влага в лечебни заведения, които счита да закрива и които счита за неперспективни. "

Въпреки значимият растеж в опазването на здравето, на равнище лечебни заведения е доста значимо какви правила дефинират техните ръководители за разпределение на средства от осъществена и регистрирана активност по линия на НЗОК, добави Начева.

" Много мъчно е да се реализира баланс сред първична и профилирана извънболнична помощ, в границите на болничната помощ, при толкоз доста договорни сътрудници на Касата - над 16 хиляди и над 340 лечебни заведения за болнична помощ, с които Касата има контракт ", разяснява Начева.

Тя добави, че " когато експертите на регионално равнище са видели данните, каквито са регистрирани от предходната година, а ние сме взели действително регистрирана статистическа информация, на някои места може да има грешки, само че на други места това е същинската, действителна картина на нещата, каквито сме ги установили. Ако в дадена област обещано легло се откаже незадоволително, първо има заделен запас за кревати за незабавна здравна помощ. "

" С изключение на интензивните кревати се позволява смяна, приемане на пациенти на различен тип кревати, в случай че действителни медицински потребности наложат тази нужда. Националната здравна карта не би следвало да се свежда единствено до брой кревати. Тя е " фотография " както на актуалните, по този начин и на бъдещите планове за вложения ", изясни зам.-министър Начева. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР