Няма да се отменя по-ниският ДДС от 9% в секторите,

...
Няма да се отменя по-ниският ДДС от 9% в секторите,
Коментари Харесай

Предпоследно: Ниският ДДС за ресторантьорите остава, вдигат заплатите в МВР с 10%

Няма да се анулира по-ниският Данък добавена стойност от 9% в секторите, чиято ставка бе понижена като подкрепяща мярка по време на Covid рецесията.

За това гласоподаваха депутатите от комисията по бюджет и финанси, които одобряват на второ четене текстовете на Бюджет `2023. От Има Такъв Народ предложиха ниската ставка да стане още веднъж 20%, само че комисията го отхвърли. Мотивът - такова предложение не би трябвало да бъде признато по средата на годината.

Данък добавена стойност беше понижен от 20 на 9% за ресторантьорските и кетъринг, книги, бебешки храни и пелени през 2020 година През миналите дни министърът на туризма Зарица Динкова неколкократно насочи към ресторантьорския отрасъл предизвестие, че мъчно ще отбрани ниския Данък добавена стойност за тях и в бюджета за идната 2024 година. Повод за това беше нашумелият случай с клиент във Варна, който се оплака от скъпи телешки пържоли на грамаж във Варна, а след това сдруженията на ресторантьорите го заплашиха със съд за уронване на престижа.

Бюджетната комисия утвърди още спомагателни 30 млн лева за нарастване на заплатите на чиновниците в Спешната помощ и РЗИ, както и 1.5 млн. лева за чиновниците в националното радио.

Прието беше предлагането за нарастване на възнагражденията в системата на Министерството на земеделието и храните – за Българска организация по сигурност на храните и Изпълнителна организация по горите, считано от 1 август 2023 година – 8 милиона лв.. Депутатите утвърдиха и 20 млн. лева обезщетения за земеделските производители.

Прието беше и предлагането за 10% нарастване на възнагражденията в Министерство на вътрешните работи. 25 млн. лв. ще бъдат отпуснати за нарастване на заплатите на чиновниците в Национална агенция за приходите и Митници.

С това част от депутатите на процедура неодобряваха предложенията на финансовия министър Асен Василев, който се бе заканил нарастване на заплатите да получат единствено секторите, чиито заплати не са били вдигани предходната година.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР