Няма да позволим да има повишение на цената на тока,

...
Няма да позволим да има повишение на цената на тока,
Коментари Харесай

Няма да има повишение в цената на тока, според Николай Денков

Няма да позволим да има покачване на цената на тока, каквито терзания се изричат в обществото, съобщи преди началото на днешното държавно съвещание министър-председателят акад. Николай Денков. С това изказване министър председателят опроверга изразената позиция от КЕВР.

Той напомни, че на 1 септември стартира новата парламентарна сесия на Народното събрание. Използвахме август, с цел да подготвим последните законопроекти, свързани с промените по Плана за възобновяване и резистентност, сподели министър председателят.

Последните два от тези законопроекти ще бъдат импортирани в Народното събрание в първите дни на септември, добави той и заяви, че един от тях е Законът на енергетиката, който провокира “определени безредици и опасения ”, че може би следва значително нарастване на цената на тока.

“Искам да уверя всички български жители, че това няма да се случи ”, съобщи Денков. По думите му е очакван модел на ценообразуване, който ще резервира цената на тока за битови консуматори доникъде на 2024 година без смяна. След това, в случай че има смяна в цената на тока, въз основата на КЕВР, тя ще бъде в границите на не повече от няколко %, съобщи министър председателят Денков.

Припомняме, че предната седмицаКЕВР изрази кардинално противоречие с оферти пазарен модел и с съответни наредбите от плана за промени на Закона за енергетиката (ЗЕ).

Вместо уравновесено изменение на контролираните цени до изравняването им с цените на свободния пазар, препоръчаният модел, при актуалната пазарна обстановка, може да доведат до внезапен скок на цените за крайните битови клиенти още на 1 януари 2024 година или отсрочено най-късно на 1 януари 2026 година, съгласно КЕВР.

Комисията счита, че премахването на контролирания пазар на едро, считано от 1 януари 2024 година ще сътвори непреодолими компликации най-много за крайните доставчици да обезпечат нужните им количества електрическа сила за покриване потреблението на крайните битови клиенти. 

Според регулатора определянето на разполагаемост за произвеждане на електрическа сила на производители и одобряването на техните цени е главният и най-съществен регулаторен инструмент за поддържане на предвидими и постоянни цени на електрическата сила за крайните битови клиенти. Премахването му следва да се извърши поетапно, под формата на равномерен временен интервал от минимум 2-3 години, а не внезапно, както се планува в плана за промени на ЗЕ.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР