Няма да намалим производството на ток и износа му. Ползите

...
Няма да намалим производството на ток и износа му. Ползите
Коментари Харесай

Александър Николов: Няма да намалим производството на ток и износа му

„ Няма да понижим производството на ток и износа му. Ползите да сме част от европейския пазар са повече, в сравнение с да не сме ", съобщи министърът на енергетиката Александър Николов пред Нова телевизия.

„ За прекъсване на износа на ток от България може да се приказва, единствено в случай че сме съгласни да не сме в европейската общественост и да нямаме всички изгоди, които имаме от европейския пазар, изясни той.

„ Ако спрем износа на ток - цената ще падне. Но това ще докара до съществени последици за България. Глобата е едно на ръка. Това, че сега съумяваме да балансираме с енергийното си произвеждане на ток е добре, в случай че го създадем ще имаме изгода, само че краткосрочна. Дългосрочно - Румъния и Гърция са основни сътрудници и е хубаво да имаме положителни връзки. Ако ние създадем това в този момент, ще пострадат доста те. И можем да чакаме безусловно същата реакция от тях, когато се нуждаем. Има правила, които би трябвало да се съблюдават дълготрайно “, посочи той.

По думите му е реалност, че енергийната рецесия е рецесия за цяла Европа. „ Тя не е единствено в България. Страната ни, с мощностите, с които разполага, балансира целия район “, безапелационен бе енергийният министър.

По думите му не са доста мощностите, които са в ремонт и сега БЕХ ревизира кои са те и за какво ремонтът им е отлаган.

Коментар от него пристигна и за това дали е допустимо общините, които изключват осветлението, и учебните заведения, лечебните заведения и манастирите, които се сблъскват с проблеми поради високите цени да преминат на контролирания пазар на електрическа енергия.

„ Не, не може да стане. Има краткосрочни и дълготрайни ограничения. Краткосрочните са обезщетенията, които са планувани. Дългосрочно, което трябваше да се направи доста обратно във времето, през идващите няколко месеца ще го създадем - е всички административно непосредствено или косвено свързани бюджетни обществени организации да преминат в общ пул, с цел да има предвидима цена “, посочи Николов.

Той засегна и сметките на студентите, живеещи в общежития, които заплащат високи сметки за ток заради обстоятелството, че постройките са регистрирани като юридически лица и са на свободния пазар. „ Към момента те ще получат размера на обезщетенията, който е годен в цялата страна “, изясни министърът.

„ Пазарът, с цел да е оптимално ефикасен, би трябвало да е отворен за всички “, сподели Николов.

На въпрос за Булгаргаз и за замененото управление, той съобщи: „ Това е разследване на данни от инспекции, които са осъществени. Цената на природния газ за януари месец е функционалност на решения на управлението на Булгаргаз. Можеше покачването да е с 5%, а не с 30%. Вместо да се пази публичния интерес, се пази комерсиалния интерес. Чий е този интерес - ще се открива отсега нататък.  Твърдя, че управлението на Булгаргаз не са работили в полза на Булгаргаз “, отсече още министърът на енергетиката.

Той уточни, че препоръчаните решения от тяхна страна са признати непосредствено от КЕВР.

„ Естествено, че с държанието си са вдигнали цените. България разполага с два дълготрайни контракта и с хранилището в Чирен. Управлението на тези контракти и хранилището и вероятните дейности, които можеха да бъдат подхванати, водеха до сюжет, в който покачването можеше да е 5% “, безапелационен е Николов.

По думите му хранилището в Чирен не е цялостно и не е следено както би трябвало. Ако през днешния ден Русия ни спре природния газ, то има за цялостен месец. Няма да се компенсира напълно неналичието на природен газ, само че имаме удостоверение на сътрудниците ни от Азербайджан, че ще има доставки.

„ Относно това дали някой се пробва да овладее енергетиката - за последните шест седмици няма заменен нито един изпълнителен шеф на систематичните сдружения “, акцентира министърът.

Николов съобщи, че предстоят договаряния за цената на газа и се надява, че тя няма да зависи от протичащото се сред Русия и НАТО.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР