Няма да има скок от 35% на цената на газа

...
Няма да има скок от 35% на цената на газа
Коментари Харесай

Асен Василев: От май газът няма да поскъпне с 35%, може и да поевтинее

Няма да има скок от 35% на цената на газа от май. Може и понижение да има. Това съобщи пред вицепремиерът и финансов министър Асен Василев във връзка с прекъсването на доставките на природен газ за страната ни от Русия.

„ Бяхме готови за тази рецесия. Равносметката все още е, че Русия от няколко дни не подава газ към България, а ние не сме спрели преноса към Сърбия и Унгария и няма прекъсване на потреблението на газ и все още няма повишаване на цените, нито за битовите нито за бизнес потребителите “, сподели той.

Василев съобщи, че на 5 май в София се събира координационен център на Европейски Съюз, който включва всички Балкански страни, Европейската комисия Украйна, Турция, Азербайджан, Италия.

„ Той първо ще създаде обща тактика по какъв начин нашата газопреносна система да се употребява освен за България, а и да зареди целия район с газ. След което ще се обсъдят общите покупки на газ, които ще създадат по този начин, че освен да има покупки на газ, само че и те да бъдат на същите или на по-ниски цени “, разяснява вицепремиерът.

„ Похарчихме 3 милиарда лв. за тръбата „ Турски поток “, само че няма отклоняване за Видин, няма отклоняване за нито един български град в Северозападна България? Защо? Трябва да зададете този въпрос на господин Борисов “, добави още вицепремиерът.

Той съобщи, че на база на договорите, които има сега „ Булгаргаз “, цената на газа през май може даже да поевтинее.

„ Това, което се опитваме да създадем, е да стартираме да си получаваме азерския газ по истинския контракт. Ако това стане, дори може да има понижение на цената ”, сподели Василев.

„ Даже да отидем на пазарни цени, каквито са на борсата в Холандия, най-голямото повишаване ще е под 10%. Ако се махнем от пазарните цени и си отпушим азерския контракт, тъй че да стартира да работи не от 1 юли, а от 1 юни, нещата стават напълно разнообразни “, добави той.

Според вицепремиера, в случай че страната ни не контракти нищо, най-лошият сюжет бил цената да се усили с 20%.

Василев разяснява и връзките сред Президентството и държавното управление, които съгласно него били на най-ниската точка, на които в миналото са били.

„ Не е прекъсната връзката сред нас и президента, само че това, което се прави като изказвания не оказва помощ. Отношенията ни се намират на най-ниската си точка, на която са били. Радев е в правото си да показва позиция, ние също имаме такова право. Не е обикновено да кажем, че българския интерес е функционалност на нечии непознат интерес ", добави Василев.

„ Нашият интерес не е като ни разгласят икономическа война, ние да отидем да килимчето и да молим да не вършат по този начин. Това е угодничество. Точно както Борисов ходеше да чака за среща с Путин по 7 часа и да му подарява кученце ", сподели още той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР