Няма да има промени от българска страна в съвместната историческа

...
Няма да има промени от българска страна в съвместната историческа
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров: Няма да има промени от българска страна в съвместната историческа комисия с РСМ

Няма да има промени от българска страна в взаимната историческа комисия с районен съд Македония. Хората, които не са към този момент в комисията от страна на РСМ, я напуснаха по лично предпочитание, не са били сменяни. Странно е да се желаят промени там, където решенията се вземат само от страната, която е излъчила съответните представители ". Това сподели за Българска национална телевизия проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната историческа комисия с районен съд Македония.

" Комисията е теоретичен орган, тя взема решение по какъв начин би трябвало да работи. Предвидили сме като отговор на новата сила, която се внася в двустранните връзки, по-голяма динамичност в нашата работа. До средата на май да има 3 съвещания. Това зачестяване на ритъма не е нещо ново, от българска страна комисията желаеше да има доста повече срещи през годините, с цел да реализираме резултати. В началото това наше предпочитание беше окачествявано като политически напън, само че ето, че в този момент има предпочитание и от другата страна за такива срещи. Първата за годината среща е към края на февруари ", добави още проф. Димитров.

„ Няма напън към нашата част от комисията. Имаме опит, знаем какво да чакаме и подхождаме с внимание и натурализъм, без особени упования. Имаме две съществени задания - обзор на учебниците по История по какъв начин се преподава сътветната материя. Ние сме още в Средновековието, на материята, която се преподава в главното учебно заведение. Още не сме стигнали до това, което се преподава в гимназиалния курс, а работим повече от 3 години и половина. Всичко е поради нежеланието на нашите сътрудници да одобряват, че имаме обща история, а тя стартира през междинните епохи. На това се дължи това блокиране на естествения темп на работа на комисията и дребното реализирани резултати. Настоях още веднъж да отворим диалога за Гоце Делчев, само че за жалост нашето съвещание ще бъде след 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев. Когато обсъждаме по какъв начин да подготвим един текст до държавните управления за взаимно честване, сътрудниците от РСМ потеглят от съвременността към предишното - от тяхната визия за Гоце Делчев, без да се приказва за Гоце Делчев в негоото историческо време. Това е метод, който не е исторически. Ние предлагаме първо да се оцени една персона в неговото историческо време и оттова да се осмисли смисъла му за сегашното “, сподели проф. Димитров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР