Няма да има нито един пенсионер, който да не получи

...
Няма да има нито един пенсионер, който да не получи
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Няма да има пенсионер без 12,5% увеличение на пенсията |

" Няма да има нито един пенсионер, който да не получи 12,5% нарастване на пенсията. Предложението за преизчисляване на всички пенсии, което сме създали, ще докара и до повишаване на минималната пенсия с 13,3%. Социалната пенсия за напреднала възраст става 170 лв., а беше 148,71 лв. ". Това разгласи служебният вицепремиер и обществен министър Гълъб Донев по БНР.

Той уточни, че с разновидностите, които се оферират и са импортирани в Народното събрание, за преизчисление на пенсиите с нов междинен застрахователен приход - като базата е 2018 или 2019 година - огромна част от пенсионерите ще бъдат изключени от него:

" С това предложение няма да бъдат обхванати обществената пенсия за напреднала възраст, всички пенсии, които зависят от обществената пенсия. По-справедливият вид е преизчислението, а парите за него са налични в бюджета. За тази и за идната година сме създали плановете с финансовия министър, които подсигуряват изплащането на пенсиите ".

Служебният обществен министър изясни, че с предлагането за актуализация на бюджета на ДОО и с увеличението на всички пенсии с осигурителния принос за застрахователен стаж - от 1,2 на 1,35 - ще бъдат обхванати и бъдещите пенсионери, тъй като това нарастване на осигурителния стаж във формулата за пресмятане на пенсиите ще засегне и всички отпуснатите пенсии след октомври 2021-ва година.

Гълъб Донев акцентира започнатата от МТСП промяна на системата за обществено подкрепяне:

" Това, което предлагаме, е да се обвържат месечните обществени помощи, тъй че да има по-голяма връзка сред минималните приходи, които получават тези фамилии и децата, с избраната линия на беднотия. (...) Ще доближим месечните обществени помощи до 30% от линията на беднотия ".

Той посочи, че всичко ще бъде съобразено, с цел да няма фамилии и деца в потребност, които да бъдат изключени от обществено подкрепяне.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР