Няма да има лимити за лъчетерапия, ако се допусне ще

...
Няма да има лимити за лъчетерапия, ако се допусне ще
Коментари Харесай

Лекарите се канят да не изпълняват лимитите за лъчетерапия

" Няма да има предели за лъчетерапия, в случай че се допусне ще реагираме остро. Винаги сме били срещу лимитите за онкоболни и имам вяра, че става въпрос за неразбирателство. " Това сподели ръководителят на Български лекарски съюз Иван Маджаров.
Той посочи, че тази година лъчетерапията е била отделена в обособена група, с цел да бъде следена по-добре. По думите му в страната ни са вложени големи средства, с цел да се сдобием с високотехнологична техника и пациентите би трябвало да се лекуват тук.
Маджаров увери пред bTV, че в България се ползват най-модерните лекувания и добави, че парите за опазване на здравето в международен мащаб на никое място не доближават.
Националният съветник по лъчелечение доктор Румен Лазаров съобщи за Нова телевизия, че ще бъде изработен опит да не се съблюдават лимитите за лъчетерапия : " Проблемът е, че ще е за сметка на центровете и не знам докога ще можем да компенсираме. " Той сподели, че засяга себе си и „ хората, които познава”, само че добави и, че не може да се чака да търпят безкрайна финансова загуба.
Според Лазаров, НЗОК се тормозила, тъй като единствено за 2 години средствата за лъчетерапия се съвсем удвоили, защото лекарите се научили по какъв начин да употребяват новата инсталация и са съумели да я натоварят " на цялостна мощ ". Той добави, че към 100 души в България се занимават с лъчетерапия, а 84 са се подписали в особено писмо до виновните институции. Има отговор от зам.-здравния министър Жени Начева, която е била шеф на НЗОК и беше отстранена за злоупотреби през 2010 година (преведени 1,6 млн. лв. без съображение на ВМА, „ Токуда” и болничното заведение в Смолян) и в понеделник, 18 юни, ще има среща.
Лазаров сподели и, че в случай че някой съобщи на онкоболен пациент, че лечението му се отсрочва с над 3 седмици, пациентът да отиде в НЗОК и да изиска да бъде лекуван в чужбина, което законът разрешава. Това ще е 10 пъти по-скъпо за страната , посочи лекарят.
Лимитите орязват с към 30% активността на лъчетерапевтичните центрове и ще бъдат спестени към 8 млн. лв.. Лекари предизвестиха, че по този начин ще почнат да се вършат описи с чакащи пациенти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР