Няма да има домакинства, които да посрещнат зимата без дърва

...
Няма да има домакинства, които да посрещнат зимата без дърва
Коментари Харесай

Земеделският министър увери: Няма да има домакинства, които да посрещнат зимата без дърва за огрев

Няма да има семейства, които да посрещнат зимата без дърва за огрев. Това увери служебният министър на земеделието Явор Гечев. По данни на министерството все още страната е удовлетворила 90% от декларираните от хората количества дърва. Това обаче съставлява 130% от миналогодишните доставки, което се дължи на презапасяване, оповестяват от БНР.

Ако предходната година страната е добила и доставила до популацията 900 000 пространствени кубика дървесина, тази година количеството е 1 500 000 кубика, споделиха шефовете на Държавните горски предприятия.

В някои райони количеството декларирана дървесина е близо два пъти повече от миналогодишната. Това се дължи на презапасяване поради основаната неуравновесеност, че идва тежка зима, има газова рецесия, а дървата няма да стигнат за всички. Засечени са и нарушавания от кметове, които вместо да обезпечават дърва за популацията, продават дървесина от общинските гори на преработващи компании поради по-високата пазарна цена.

Въпреки това, страната ще се оправи с рецесията и до месец дърва ще получат всички декларирали.

В общините, където към момента има недостиг, ще се обезпечат по 5, вместо допустимите 10 кубика на домакинство, с цел да не останат хора на студено, като по-късно ще им се доставят и останалите количества.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР