Няма човек, който да не харесва свежия, изпълнен със слънчеви

...
Няма човек, който да не харесва свежия, изпълнен със слънчеви
Коментари Харесай

Етерично масло от портокал

Няма човек, който да не харесва свежия, изпълнен със слънчеви лъчи и лятна сила мирис на портокала. От него се извлича етерично масло, чийто мирис е еднакъв с този на прясно нарязания плод. Той е ослепителен, бляскав и ободрителен и в това време примамва с мекотата, благостта, сладостта и успокояващото си деяние. Всички тези резултати са обезпечени, в случай че се употребява масло от сладостен портокал, което би трябвало да се разграничава от маслото от бергамот, което е известно като горчив портокал.

Ето по какъв начин се получава и защо се употребява маслото на сладкия портокал.

Получаване, химически състав и характерности на етеричното масло от портокал

Портокаловото масло е етерично масло, получено от растението сладостен портокал, чието латинско наименование е Citrus sinensis. Когато белим портокал, дребните пръски от кората му изпълват околното пространство с необикновено сладостен и прелестен мирис. Това е ароматът, който има и етеричното масло от портокал, добивано посредством студено сплескване на кората на плода.

Портокаловото масло, най-често наричано етерично масло от сладостен портокал, може са се извлече също от плодовете или листата и цветовете на растението Citrus sinensis.

За разлика от портокаловия сок, етеричното масло се извлича от портокала чрез развой, който включва и използването на етанол.

То има висока летливост, отличава се с жълтия си или оранжев цвят, сходно на портокала, и блудкав вискозитет. Срокът му на валидност е към 6 месеца. Основните химически съставни елементи на портокаловото масло са: пинен, сабинен, мирцен, лимонов, линалоол, цитронелал, нерал и гераниал.

Маслото не е токсично или дразнещо, не покачва чувствителността на организма, само че може да има фототоксичен резултат. Поради това не е целесъобразно да се употребява при нескончаем престой на слънце.

Ползи от етеричното масло от портокал

Спира растежа на някои бактерии и гъбички

Приложението на етеричното масло със единствено 1 % централизация унищожава бактерията ешерихия коли. Доказано е също, че когато портокалово масло с ниска централизация се добави към инфектирани човешки кафези, то убива бактериите, без да навреди на здравите кафези.

Това етерично масло може да предотврати появяването на гъбички върху храната, които я скапват. То е дейно при забележителен брой гъбички, които засягат зеленчуците.

Ефективно понижава равнищата на стрес и тревога

 изгоди от етеричното масло от портокал

Ароматерапията с етерично портокалово масло понижава равнищата на хормона на напрежението - кортизола, и намалява пулса в детска възраст.

Инхалацията с портокалово етерично масло оказва помощ за битка с депресията.

Облекчава болката, когато се ползва локално или при ароматерапевтични процедури.

Смес от етерично масло от портокал и масло от джинджифил може да облекчи болките, в случай че се приложи локално при болки в коляното, костни фрактури и други. Вдишването на аромата на маслото има още по-силен лечебен резултат.

Помага при спортни занимания

Вдишването на портокалово масло усъвършенства белодробната функционалност и по този начин подкрепя спортните занимания. Упражненията изискват по-малко време и старания за осъществяването им при по този начин помощ.

Понижава равнищата на нездравословния холестерол и тежестта

Колкото и изненадващо да звучи, етеричното масло от портокал може да помогне в битката с килограмите. Вдишването на аромата му намалява холестерола и подкрепя напъните за унищожаване на непотребните килограми. Това има и здравословен резултат върху цялото тяло.

Борба с инсектицидите

Етеричното масло от портокал има свойства на препарат против насекоми. Маслото, прилагано върху ларвите и какавидите на домашните мухи, ги унищожава.

Има антиоксидантно и противораково деяние

Това масло има силата да унищожава ракови кафези в дебелото черво. Това се дължи на съставният елемент лимонов, който се съдържа в маслото. Лимоненът инхибира растежа на някои ракови кафези и това му свойство го прави средство за битка с рака. То работи и при рак на белия дроб и простатата.

Приложения на маслото от портокал за прочувствени и духовни потребности

Маслото от портокал намира приложение при меланхолия, горест, безизходност. То енергизира тялото, понижава страха от незнайното и носи наслада и позитивизъм.

Свежият и сладостен мирис зарежда с позитивни усеща и подкрепя превъзмогването на следродилната меланхолия, усъвършенства умствената изясненост и централизация и се перпоръчва за хармонизиране на тялото, мозъка и духа.

Лечебни приложения на портокаловото масло

 приложимост на етеричното масло от портокал

Това масло носи благополучие и топлота за мозъка и има мощно релаксиращо деяние, като оказва помощ на децата да спят по-спокойно вечер. Портокаловото масло работи дейно върху имунната система и оказва помощ при простуди, грип и като прочистващо средство за токсините от тялото, а това му деяние е измежду най-често употребяваните.

Портокаловото масло е добър диуретик и по тази причина се ползва като балансьор на водата в организма за попречване на затлъстяването. Неговото деяние, като стимулант на лимфната система, работи удобно за детоксикацията, подкрепя имунната система и води до общото богатство на организма.

Широко се употребява при запек и работи като общо тонизиращо средство, отстранява проблемите в храносмилането.

Приложение за инхалатори

В терапиите с пара портокаловото масло оказва помощ при нервно напрежение и стрес. То основава възприятие на благополучие и топлота, успокоява нервната система и стабилизира съня.

Приложение на маслото от портокал в козметиката

Приложение в масажни масла в банята

Когато се ползва за масаж или във вана, портокаловото масло тонизира и лекува тялото, отстрани токсините, подтиква имунната и лимфната системи.

Приложение в кремове и лосиони

Прилагано в кремове и лосиони маслото подкрепя лимфната система и детокса на нечистата кожа. Действа добре при дерматити, акне, както и за усмиряване на сухата и раздразнена кожа. Общото му тонизиращо деяние върху кожата идва от това, че подкрепя образуването на колаген, който е нужен за здравия и млад тип на кожата.

Странични резултати и противопоказания при потребление на масло от портокал

- Ако маслото от портокал се употребява за задачите на ароматерапията, първо би трябвало да се проветри добре стаята.

- Не би трябвало да се ползва локално наоколо до очите.

- Съхраняването на маслото на безвредно място е наложително, с цел да се избегнат произшествия.

- Бременните и кърмещите дами могат да употребяват етерично масло от портокал единствено след консултация с лекаря си.

- Тъй като цитрусови етерични масла са фототоксични не е добре да не употребява това масло директно преди излизане на открито.

- Не бива да се употребява окислено портокалово масло. То може да докара до сериозна алергична реакция.

- Етеричното портокалово масло в светли шишета не трябва да се закупува и употребява, защото се скапва, когато е подложено на слънчева светлина. Тъмните бутилки защищават маслото от нея и по тази причина са наложителни за предпазване.

Съчетание на масло от портокал с други масла

Портокаловото масло се съчетава добре с други етерични масла, като това на черния пипер, канелата, карамфила, джинджифила, тамяна, сандаловото дърво и ветивера.

Още някои забавни приложения на етеричното масло от портокал

- В домашни условия това масло се употребява като добавка към разнообразни типове питиета, десерти и захаросани ядки и плодове.

- В индустрията се употребява при изработката на сапуни, лосиони за тяло, кремове, артикули срещу стареене и срещу бръчки, лифтинг артикули, спрейове, дезодоранти, ароматизатори.

- В хранителната индустрия се употребява под формата на концентрат за безалкохолни питиета, в бисквити, шоколадови, сладкарски и пекарски произведения.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР