Няма алтернатива на ядрената енергия за БългарияИнтересът на България при

...
Няма алтернатива на ядрената енергия за БългарияИнтересът на България при
Коментари Харесай

Евродепутатът Петър Витанов пред Труд news: Интересът на България за затваряне на въглищните централи не е защитен, защото сме приели да заменим 27 000 работни места за 4000 без стратегия

Няма опция на нуклеарната сила за България
Интересът на България при показване на териториалните проекти и постигнатите сделки за затваряне на въглищните централи у нас не е предпазен по най-хубавият вероятен метод и към този момент е късно това да се стори, безапелационен е евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов. Страната ни е поела ангажимент за понижаване на потреблението на въглищата и от дълго време сме изпуснали крайният период през 2019 година за дерогация (частична анулация на даден закон или предписание, да вземем за пример договаряне на спомагателна държавна помощ за работата на въглищните централи - бел. ред.). В момента политиците не са почтени с миньорите и на вятъра подхранват очакванията им. Все още имаме опция за смяна на дребни елементи по договорите като размерът на обезщетенията, нужни за подмяна на въглищните промишленост с друга,  но не и за удължение работата на централите, изясни евродепутатът.

Витанов акцентира, че има няколко съществени проблеми при договорите, които страната ни е направила. На първо място липсва енергийна тактика, в която ясно да е посочено с какво ще бъдат сменени мощностите, които следва да бъдат спрени. Няма и индустриална тактика какво ще се случи при закриването на 27 000 работни места, при изискване, че сме съумели да договорим все още обезщетения за откриването на едвам 4000 нови трудови позиции, изясни Петър Витанов. Истинско закононарушение е, че е пропуснато да се договорят по- високи обезщетения от Фонда за обективен преход, както да вземем за пример съумяха да създадат поляците, посочи той. Нито пък се намерения за заместващи мощности.

Според европейските правила е невероятно териториалните проекти да се предоговарят концептуално, допустимо е вероятно да се завоюва дерогация, която да разреши на страната да подкрепя работата на тези централи за по-дълъг интервал или да получи по-висока отплата за затварянето им и трансформацията на повече работни места, изясни Витанов пред публицисти в Брюксел.

Ясно е, че без държавна помощ въглищните централи няма по какъв начин да работят, защото биха произвеждали прекомерно скъпа за пазарните равнища електрическа енергия.  При цена от 100 евро на един звук излъчвания, нужни за производството на един мегават ток и настрана спомагателни индустриални разноски от 60-70 лв., цената на мегавата би стигнала 270-280 лв., което е надалеч над пазарните стойности все още, добави Витанов.

Той акцентира, че съгласно него страната ни би трябвало да заложи на слагане на спомагателни нуклеарни мощности, без значение дали става въпрос за такива в АЕЦ " Козлодуй " или за развиване на плана " Белене ". Ядрената енергетика се приема от Европейски Съюз като устойчива, а експертите би трябвало да преценяват какви и какъв брой нови мощности са нужни.  Но е ясно, че за енергийната сигурност на страната ни нуклеарната енергетика е извънредно значима,  подчерта Витанов. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР