Няколко вируса върлуват в Пловдив. През последната седмица пред лекарските

...
Няколко вируса върлуват в Пловдив. През последната седмица пред лекарските
Коментари Харесай

Няколко вируса върлуват в Пловдив, най-уязвими са децата

Няколко вируса върлуват в Пловдив. През последната седмица пред лекарските кабинети има доста пациенти, при които е наранена дихателната система. Заболяването нормално протича с лека простуда с хрема, изнемощялост, болки в гърлото. Много чест признак е сухата и мъчителна кашлица, показват медиците. Част от хората имат стомашни проблеми.

Най-застрашени са децата до 4-годишна възраст, както и хора с имунодефицитни положения и със сърдечно-съдови болести. Ако не се лекува, може да докара и до тежки бронхити и даже бронхопневмонии.

Последните данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания демонстрират повишаване на случаите на остри респираторни болести и на национално равнище. Общата заболеваемост за страната е 96.92 на 10 000 души (за съпоставяне в миналата седмица е била 82.90). Сред следените общо 379 796 души от всички възрастови групи са регистрирани 3 681 случая на остри респираторни болести (за миналата седмица са били 2 866). Най-висока е заболеваемостта във възрастовата група 0-4 години (403.40), следвана от възрастовата група 5-14 години (256.77).

Както към този момент съобщихме, към този момент е потвърден и първият за сезон 2021/2022 година грипен вирус. Положителната проба е на жена, завърнала се преди 4 дни от Франция. Тя е развила температура 39 градуса и кашлица.

Лекарите поучават да не се самолекуваме, а още при първите признаци да се консултираме с джипито. Също по този начин рекомендацията им е да не одобряваме самоволно лекарствени средства за подсилване на имунитета, защото това крие опасности.

Все отново преди настъпването на грипната вълна съветът е да се храним пълноценно – с повече зеленчуци и плодове. Все още не е късно да си сложим и ваксина против сезонния грип.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР