Няколко седмици преди Великден пазарът на агнешко месо е привидно

...
Няколко седмици преди Великден пазарът на агнешко месо е привидно
Коментари Харесай

Агнешко от 30 лева за килограм е абсурд. Това е спекула!

Няколко седмици преди Великден пазарът на агнешко месо е видимо спокоен. Потребителите към момента не са почнали да търсят интензивно обичайния за празниците артикул, само че животновъдите към този момент имат опасения дали ще могат да осъществят стоката си.

" Към момента цените на агнешкото месо са в диапазона сред 19-21 лева в магазинната мрежи, а към 10 лева живо във фермите. В тях цените няма да се повишават повече, това ще бъде цената, която ще доминира в акцията тази година. В магазините може би ще има леко нарастване, което няма да прескочи тавана от 24-25 лева за кг ", сподели ръководителят на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация Симеон Каракаколев.

Той акцентира, че всичко под и над тази цена би било далавера.

" Производството на агнешко месо е едно от дребното, които самозадоволят потреблението на страната. Няма нито недостиг, няма остатък. И тази година ще бъде по този начин - ще има задоволително агнета, които ще задоволят потреблението на Гергьовден. В обществените мрежи видях, че има цена от 30 лева, което е неуместно. Клиентът не трябва да купува на тази цена и да я одобряват за естествена ", добави Каракаколев пред bgonair.

Попитан дали цените се подбиват от вноса, той отговори: " Тенденция е от няколко години от наша прилежаща страна да се внася месо с 30% по-ниско. Така е по ред аргументи. Там не работят тези регулации, които работят в Европейски Съюз. Там се субсидира износът. "

Става въпрос за Република Северна Македония.

" Надявам се по-късно да проведем градивен диалог с министъра на земеделието Иван Иванов, тъй като би трябвало да има по-стриктен надзор, който да даде някаква сигурност на българския консуматор, че това, което ще употребява, ще е качествена продукция ", акцентира ръководителят на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация.

А по думите му козето мляко е една от бързо разрастващите се нисши в потреблението на млечни артикули.

" В България потреблението на овче месо изостава от години. Вкусът на подрастващото потомство не е обвързван с потреблението му, той е обвързван с консумация на пилешко, свинско. Държавна политика е да възпитава този усет ", добави Симеон Каракаколев.

Той разясни, че от 3 години има въведена осведоменост за агнешкото месо и че това, което е със наследник щемпел, е създадено у нас.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР