Няколко са предизвикателствата в приготовленията за толкова традиционен и ненарушим

...
Няколко са предизвикателствата в приготовленията за толкова традиционен и ненарушим
Коментари Харесай

Как да омесим козунак: няколко полезни съвета плюс техника

Няколко са провокациите в приготовленията за толкоз обичаен и ненакърним откъм правила празник като Великден .

Първото е да не се озовем в най-разноцветната кухня на света след боядисването на яйцата, а второто е да преборим прословутия с капризите си козунак .

Целта е ясна – положително втасване до зашеметяващи размери, формиране на заветните конци в готовия козунак и отмерено изпичане .

Привлекателната форма, постигана посредством комплицирани заплитания, почтени за всеки остарял морски вълк, също е неимоверно значима.

Необходимо изискване, преди да пристъпите към това проблематично начинание, е да уеднаквите температурата на всички артикули .

Извадете ги от хладилника няколко часа преди началото на огромното месене и ги оставете да почакат времето, когато ще сте уверени и смели в дейностите си.

Повечето препоръки за добър резултат се състоят в увещание да подложим сладкото тесто на гневни насилствени акции, свързани с въодушевено, мощно и дълготрайно месене, както и с безмилостното му боричкане в масата.

 d iStock

Макар подобен углавен метод от време на време да оказва помощ, а и е добър метод за справяне с предпразничния стрес, доста по-лесно е да се придържате към показаната по-долу техника .

1. Маята се разтваря в прясното мляко и се смесва с избраното количество захар и брашно. Оставя се да шупва на топло, до момента в който сместа се покрие с балончета.

2. Останалото брашно се пресява, прави се кладенче и в средата се сипват разрушените яйца, захар и мляко, разтопеното масло и втасалата квас. Бърка се с дървена лъжица, до момента в който се оформи топка.

 d iStock

3. Тестото се меси към 10 мин. и в случай че е належащо, се прибавя още малко брашно, само че не трябва да става твърдо. Меси се, до момента в който престане да лепне.

4. Ръцете се топят в останалото разтопено масло по едно и също време с измесването на тестото, до момента в който свърши маслото. Слага се да втаса на топло, до момента в който си удвои размера (1 - 2,30 часа).

 d iStock

5. Втасалото тесто се омесва още веднъж и се обърква със сушените плодове.

6. Разделя се на 3-4 топки и се сплита.

 d iStock

7. Поставя се в тава с високи ръбове. Отново се оставя да втаса, до момента в който си удвои размера , намазва се с разрушен жълтък, поръсва се със захар и ядки и се поставя да се пече. Първите 10 мин. се пече на 220° C, а след това се допича на 190° C. Ако се препече, става изсъхнал.

 великден 2019 Edna.bg
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР