Няколко хиляди полякини, облечени в черно, участваха вчера в протестни

...
Няколко хиляди полякини, облечени в черно, участваха вчера в протестни
Коментари Харесай

Хиляди полякини излязоха на протест в подкрепа на правата на жените

Няколко хиляди полякини, облечени в черно, участваха през вчерашния ден в протестни шествия в няколко града в Полша в отбрана на правата на дамите, отбелязвайки първата годишнина от всеобщите митинги против плануваната съвсем цялостна възбрана на абортите, съобщи Ройтерс. "Излизаме на митинг, защото борбата продължава. Нека ни видят, дано ни чуят, дано знаят, че не се опасяваме ", обявиха в обществените мрежи уредниците на митинга "Черен вторник ".

Според градския съвет на Варшава в шествието в столицата са се присъединили към 4000 души.

Демонстрантите носеха плакати, на които пишеше: "Нашето оръжие е солидарността ", "Правата на дамите са човешки права " и "Полякините са бойци ", отбелязва Франс прес.

След неуспеха си преди година съперниците на абортите приготвиха нов законопроект, ограничителен достъпа до аборт по избор, който обаче още не е обсъждан в Народното събрание.

Участниците в демонстрациите стачкуваха също против гласуван в края на май от консерваторите от партия "Право и правдивост " закон, който лимитира достъпа до така наречен "хапче на идващия ден ", налично в този момент само по лекарско наставление.

Демонстрантите стачкуваха също против прекъсването на националната стратегия за финансиране на процедурите ин витро.
По време на демонстрацията, организаторките събираха подписи в поддръжка на плана си "Да спасим дамите 2017 ", който цели либерализиране на достъпа до аборт, на достъпа до противозачатъчни и до "хапчето на идващия ден ", а също въвеждане на полово обучение в учебните заведения.

Протести, въпреки и по-малки по мащаб, имаше в Гданск, Счечин, Лодз, Катовице и други места.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР