Няколко хиляди души са слезли от колите в деня, в

...
Няколко хиляди души са слезли от колите в деня, в
Коментари Харесай

Фандъкова: Графа беше лунен пейзаж с ориенталски привкус

Няколко хиляди души са слезли от колите в деня, в който Столична община пусна билет по 1 лев за всички линии на превоза, поради мръсния въздух.

Днес предлагам смяна на механизма, която да ни даде опция да вкарваме буферните паркинги и зеления билет, когато имаме прогноза за продължаващо безветрие, ниски температури, ниско атмосферно налягане – т.е., факторите за температурна инверсия, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова на съвещанието на СОС. 

София несъмнено има проблем с високите равнища на фини прахови частици в зимните месеци. Пиковите стойности, които записваме в студените зимни дни, се дължат на битовото отопление с нискокачествени въглища, сурови дърва и несъмнено, горенето на боклуци. През лятото направихме особено изследване, което сподели, че 55 000 семейства в София се отопляват на дърва и въглища . Подготвили сме плановете за замяна на остарели отоплителни съоръжения на дърва и въглища, с по-екологични – газифициране, топлофициране, климатици и печки на пелети. С някои огромни български общини кандидатствахме по Програма LIFE на Европейска комисия и към този момент имаме утвърден план за подмяната на старите отоплителни съоръжения на 5 хиляди семейства. Вече имаме и покана по оперативна стратегия „ Околна среда “ и имаме подготвеност да внесем плана за замяна на старите печки на 15 хиляди семейства. С тези два плана задачата ни е гратис за семействата да сменим отоплението на 1/3 от тези, които се отопляват на твърдо гориво, изясни Фандъкова.   

В бюджета, който следва да представим, ще предложа да отделим средства за пилотна стратегия за слагане на филтри на семейства. Въпреки че тази мярка не трансформира метода на отопление, заради което тя не е заложена за стратегиите за финансиране с европейски средства, моето персонално мнение е, че би трябвало да се възползваме. Данните от филтрите, които поставихме пилотно демонстрират, че замърсяването с тях спада с над 80%. Ще създадем разбор по тази причина за кои семейства и в които региони, тя би била най-подходяща, добави кметът на София. 

По мое предложение и в осъществяване на нашата стратегия за възстановяване на качеството на въздуха, Министерство на околната среда и водите създаде стандарти за въглищата, които сега се преглеждат в Народното събрание. Благодаря на Министерство на околната среда и водите, на комисията по екология и на Народното събрание по тази причина, че одобриха стандартите на първо четене. Въглищата с високи равнища на пепел и сяра не би трябвало да бъдат продавани за битово отопление. Вчера имах среща с представители на огромните работодателски организации и огромния бизнес, които споделиха, че можем да разчитаме на тяхната поддръжка по тази причина, разкри Фандъкова. 

Тя заяви още, че е внесла в Народното събрание и предложение за инкриминиране на нерегламентираното горене на боклуци. 

Следващата седмица ще обявим и специфичния уебсайт за въздуха, който разработихме. Той съдържа всички данни, ограничения и информация, която е потребна на жителите. Готово е и мобилното приложение, от което жителите да могат да получават информация елементарно и през мобилните си телефони, сподели още кметът на София. 

Аз давам отговор с името и престижа си за направено в последните години, включително и за избора на зам.-кмет, и за плановете, които реализирахме дружно, и политиките, които водим в превоза през това време. 

Резултатите: 

За тези две години купуваме 172 нови рейса, измежду които първите 20 електробуса. Ще ги видите на линия другата седмица. Догодина 90% от рейсовете на София ще са нови и екологични. Имаме 58 осъвременени трамвая и чакаме 13 нови. До края на годината ще пуснем една напълно нова тролейбусна линия, която свързва „ Манастирски ливади “, „ Лозенец “, центъра и „ Люлин “. Удължихме линията на тролеите сред Младост 1 и Младост 2. Обявяваме конкурс за първите обществени зарядни станции за електрически автомобили. Въведохме нощен градски превоз, обособихме нови бус-ленти, изградихме първото обособено трасе на градския превоз, въведохме приоритизация на колите за спешна помощ и градския превоз на светофарите. Разработен е и модел за довеждащ превоз до метрото. Всичко това са ограничения, които целят да привлекат повече хора към градския превоз, да го създадат по-бърз и комфортен. Мерките, които трансформират София и я вършат съвременен град, съобщи Фандъкова. 

Ремонтът на „ Графа “ е един от 40 пътни инфраструктурни обекта, по които работихме тази година. Ще си разреша да загатна единствено някои от по-големите – първият главен ремонт на сектор от бул. “България ” от построяването му, ремонт на бул. “Левски ”, уголемение на бул. “Тодор Каблешков ”, поправки на бул. “Арсеналски ”, бул. „ Христофор Колумб “, Източна дъга, бул. “Монтевидео ”, който ремонтирахме и разширихме, тъй че в този момент имаме напълно нов бул..

За ремонта на Графа: 

Ремонтът на ул. „ Граф Игнатиев “ аргументи големи неудобства и проблеми на живущите и на бизнеса. Преди седмица възстановихме пешеходното придвижване, макар че работата продължава. Очакваме ДНСК да ревизира първият стадий от обекта и да издаде акт 16, като незабавно след него имаме подготвеност да възстановим трамвайното придвижване.

Мисля, че никой от вас не е не запомнил, че „ Графа “ беше лунен пейзаж с ориенталски привкус . И аз нося своята отговорност, че взех решение за този ремонт, че осигурихме финансиране и стърчащите релси, дупките, кашоните и сергиите повече няма да са лицето на София. Изпълнителите ще работят, до момента в който го създадат както би трябвало - ще се връщаме и ще се глобяваме колкото е нужно. И коя е компанията за мен няма никакво значение, сподели още Фандъкова. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР