Няколко хиляди души излязоха по улиците на Барселона, Мадрид и

...
Няколко хиляди души излязоха по улиците на Барселона, Мадрид и
Коментари Харесай

Протести в Мадрид, Барселона и Палма де Майорка срещу разширяването на местните летища

Няколко хиляди души излязоха по улиците на Барселона, Мадрид и Палма де Майорка в символ на митинг против проектите на държавното управление на Педро Санчес да разшири локалните летища. За барселонското към момента няма реализирано единодушие сред централното и районното държавно управление, само че за останалите две към този момент са конкретизирани вложенията.

В Барселона протестиращите извършиха площад „ Испания “ и прилежащите улици с искане да се спре възможното разширение на летище " Ел Прат ". Според тях градежът на трета писта и превръщането на барселонското летище в междуконтинентален хъб би довело до внезапно замърсяване на въздуха и заличаване на дюните и растителните типове в предпазената лагуна „ La Ricarda ”. Еколозите приканиха районното държавно управление на Пере Арагонес да не позволява напън от страна на Педро Санчес и кабинета му, с цел да отбрани ползите на локалните поданици.

В Мадрид стотици хора излязоха по улиците, с цел да стачкуват против разширението на летище " Барахас ", за което към този момент са планувани вложения от 1 милиард и 600 милиона евро. Пред Народното събрание те прочетоха манифест, в който предизвестяват за „ негативните социално-здравни въздействия “ от разширението.

Според протестиращите планът е умозрителен, тъй като ще облагодетелства най-много " строителните компании и банките ".

Протести имаше и в Палма де Майорка, където през 2026 година ще бъдат вложени 311 милиона евро за разширението на летището. Еколозите са срещу плана поради въздействието върху екосистемата на острова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР