Няколко хиляди души излязоха на протест в германската столица Берлин

...
Няколко хиляди души излязоха на протест в германската столица Берлин
Коментари Харесай

Хиляди на протест в Берлин срещу Ковид мерките |

Няколко хиляди души излязоха на митинг в немската столица Берлин против ограничаващите ограничения, наложени от държавното управление за преодоляване на разпространяването на новия ковид, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Ройтерс заяви, че са били арестувани към 50 стачкуващи, някои от които са нападнали служители на реда.

Протестът се организира, макар че полицията забрани девет планувани за през днешния ден демонстрации, в това число една на основаното в Щутгарт придвижване " Кверденкен " - най-изявените съперници на локдауните в Германия, отбелязва АП.

Организаторите на четири от митингите, които не бяха позволени, сезираха съда. Той обаче разреши провеждането единствено на една от демонстрациите, в която е планувано да вземат присъединяване 500 души през днешния ден и на следващия ден.

Протестното шествие мина през днешния ден по улиците на Берлин, придружавано от служители на реда, полицейски микробуси и даже хеликоптер, заяви ДПА.

Повече от 2000 служители на реда бяха ситуирани в целия град, с цел да могат да управляват спазването на публичния ред по време на неразрешената проява.

Малцина от участниците в митинга носеха маска, отбелязва Ройтерс. Те издигнаха лозунги като " Имам лично мнение " и " Ковид-84 " - отпратка към антиутопията на Джордж Оруел " 1984 ".

Междувременно контрапротест събра огромно голям брой под лозунга " Влак на любовта " и под звуците на техно музика, заяви АП. Тези стачкуващи се оповестиха в поддръжка на наложените от държавното управление ограничаващи ограничения.

Днешните митинги се състояха на фона на дебатите в Германия за това по какъв начин и дали да се постановат ограничавания на хората, които не са имунизирани против коронавирус - въпрос, който става все по-актуален с растежа на броя на новозаразените.

Подобни демонстрации се организираха в Берлин при започване на този месец и приключиха със конфликти с полицията и стотици задържани, напомня АП.

Ройтерс отбелязва, че днешният митинг се е състоял един месец преди парламентарните избори в Германия на 26 септември. Всички водещи кандидати за канцлерския пост дадоха обещание, че няма да има връщане към строгите локдауни от предходната и по-рано тази година.

Германия, която е изправена пред четвърта епидемиологична вълна, записва над 10 300 нови инфектирани и 22 умряли през последното денонощие. В страната с население от към 83 милиона души от началото на пандемията са доказани близо 3,925 милиона случая на ковид. Над 92 хиляди от инфектираните са умряли.

Над 60 % от хората в Германия към този момент са изцяло имунизирани против Ковид, съобщи ДПА, като се базира на министерството на опазването на здравето.

Около 50 милиона души (60,1 % от населението) към този момент са със приключен имунизационен цикъл.

Близо 65 % от жителите на Германия (54 милиона души) са получили най-малко една доза ваксина против причиняваното от новия ковид заболяване.

Само през вчерашния ден в страната са били сложени 213 092 ваксинни дози.

За да подтиква повече хора да се имунизират, немското държавно управление разгласи, че от 11 октомври ще спре да обезпечава безвъзмездни проби за ковид. Изключение ще се прави единствено за хора, за които не е целесъобразно да се имунизират, като деца и бременни дами, отбелязва ДПА.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР