Няколко европейски шефове на военните сили за киберзащита споделиха в

...
Няколко европейски шефове на военните сили за киберзащита споделиха в
Коментари Харесай

Русия е далеч по-неефективна от очакваното в кибервойната

Няколко европейски шефове на военните сили за киберзащита споделиха в сряда мнението, че Русия е била надалеч по-неефективна от предстоящото в потреблението на бойни цифрови качества при офанзивата си против Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.

" Сред специалистите по киберсигурност имаше много огромна сигурност, че щеше да има кибернетичен Пърл Харбър предвид на опита от предишното за съветското държание и благоприятни условия ", сподели ген. Карол Моленда, началник на полския Национален център по киберсигурност, цитира БНР.

Но Украйна бе готова и " устоя на офанзивите от Русия ", сподели той на среща на Международния конгрес по киберсигурност в северния френски град Лил.

Това по думите му е посочило, че можеш да се подготвиш за киберконфликт с Русия, която " има положителни нападателни качества, само че не е толкоз добре в защитата ". Моленда се базира на множеството хакерски атаки, поразили страната, осъществени главно от самостоятелни хакери.

Шефът на киберсигурността на Литва полк. Ромуалдас Петкевичус сподели, че Русия " не е подготвена да води координирана кибер- и кинетична война ". Пред Агенция Франс Прес той съобщи, че на всички места в Украйна има кибердействия, " хиляди ", " само че не мисля, че те са добре планувани ".

Генерал Дидие Тисейер, началник на френските сили за киберотбрана, направи сходен коментар за неналичието на връзка сред компютърните офанзиви и съветската военна атака на терен.

" Може би те не съумяха да го провеждат по претенции от тях метод ", а техните качества " не са толкоз огромни, колкото си представяхме ", сподели той.

Но анализът на спора се усложнява от обстоятелството, че в борбата се включиха самостоятелни хакери, а компании като " Майкрософт " и " Старлинк " се притекоха в помощ на Украйна, добави той.

По думите му сегашният спор в киберпространството е " като международното по ръгби, където всички тимове са на терена, без отличителните си фланелки ". " Публиката също е на терена, а би трябвало да се предотвратяват опитите да ти отбележат точки. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР